Palestina-verkiezingsdebat: de rol van Stad Gent

Image
banner
Palestina-verkiezingsdebat: de rol van Stad Gent
Video
2 minuten

Op donderdag 3 oktober 2024 organiseerde de Gentse Coalitie voor Palestina een verkiezingsdebat over de rol die de stad Gent kan spelen in de Palestijnse kwestie. 

Een hondertal geïnteresseerden kwam in het cultuurhuis Tinnenpot luisteren naar de standpunten van verschillende lokale politici.  

Onder leiding van journalist Johan Depoortere gingen Hafsa El-Bazioui (Groen), Julie Steendam (PVDA), Esther Goldschmidt (Voor Gent) en Simon Smagghe (CD&V) met elkaar in gesprek. De N-VA bleef afwezig, omdat ze van mening is dat lokale overheden geen rol kunnen spelen in het bijdragen aan een structurele oplossing in het Midden-Oosten, zo liet de partij weten aan de organisatie.

Tijdens het debat kwamen vier grote thema's aan bod:

  • De rol van Stad Gent ten aanzien van de Vlaamse en federale overheden. Hoe kan de stad reageren op de voortdurende genocide in Gaza en hoe kan ze druk uitoefenen op de hogere overheden?
  • Een boycot van Israël door lokale overheden. Kan Gent via een boycot van Israëlische producten en diensten een duidelijk signaal geven, en kan de stad een ethisch aankoopbeleid voeren dat geen zaken doet met bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen?
  • Het recht op protest in Gent. Hoe gaat de stad om met protesten en solidariteitsacties voor Palestina, onder meer van studenten? En wat met de inzet van GAS-boetes bij spontane acties?
  • De ondersteuning van Palestijnse inwoners van Gent. Wat kan de stad doen om Palestijnse Gentenaars beter te ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van rouwverwerking, armoede en dakloosheid?

Elk van de vier thema's werd ingeleid door een expert of betrokkene: Dima Issa van de mensenrechtenorganisatie Al Haq, Fiona Ben Chekroun van de BDS-beweging, de Palestijnse Gentenaar Rami, en Ingeborg Lierman van Een Hart voor Vluchtelingen.

Na het debat was er gelegenheid om na te praten in de bar. De avond werd afgesloten met een oproep om massaal deel te nemen aan de nationale actie voor Palestina in Brussel op 20 oktober. We verzamelen om 14u aan de Koning Albert II-laan, nabij het Noordstation! Klik hier voor meer informatie over de nationale actie.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.


Source URL: https://vrede.be/nieuws/palestina-verkiezingsdebat-de-rol-van-stad-gent