Image
Herdenking

Herdenking 2021 - foto van Dieter Boone

77 jaar Hiroshima & Nagasaki
Actie

Op 7 augustus herdenkt Vredesoverleg Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigd door twee kernbommen.

77 jaar later, wordt er terug gedreigd met kernwapens en wordt er naar schatting meer dan 82 miljard uitgegeven door de negen kernwapenstaten aan hun nucleaire arsenalen. De voorbije jaren werd er volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Ook de kernwapens van VS op de militaire basis in Kleine Brogel, worden binnenkort vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant.

Zéker in het huidige klimaat is het belangrijk om de gevolgen van de kernwapenaanvallen te blijven herdenken en ons te laten horen tegen de kernwapendreiging.

Onze regering kan en moet hier een rol in spelen, en het antwoorden op de kernwapendreiging mee promoten: het VN- kernwapenverdrag. Dit verdrag trad op 22 januari 2021 in werking, waardoor kernwapens nu officieel illegaal zijn onder het internationaal recht (zoals dat al jaren het geval is voor chemische en biologische wapens). Ons land heeft zich jammer genoeg nog steeds niet aangesloten bij dit verdrag.

We beginnen de avond om 21u in de Sint-Niklaaskerk, met muziek en woord. Om 22u, laten we op de Korenlei de lampionnen te water.

Organisatie
Vredesoverleg Gent
Datum
-
Adres

Sint-Niklaaskerk
Korenlei
9000 Gent
België

Talen
Nederlands

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.