Image
Hiroshima Nagasaki
78 jaar Hiroshima & Nagasaki
Actie

Op 6 augustus herdenkt het Vredesoverleg Gent de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigd met twee kernbommen door de Verenigde Staten.

Waarom herdenken we dit vandaag?

78 jaar later, is de nucleaire dreiging nog nooit zo groot geweest. We staan vandaag aan het begin van het derde nucleaire tijdperk waarin de kernwapenstaten hun nucleaire arsenalen volop moderniseren en uitbreiden.

Ook de kernbommen van de Verenigde Staten die al sinds 1963 ontplooid liggen op de Belgische luchtmachtbasis van Kleine Brogel, worden binnenkort vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant.

Deze VS-kernwapens werden 60 jaar geleden gestationeerd op Belgisch grondgebied zonder medeweten van het federaal parlement. Sindsdien ontbreekt het wat de aanwezigheid van de kernbommen in België betreft volledig aan transparantie en een publiek debat.

Het huidige geopolitieke klimaat en de nucleaire dreiging in de context van de oorlog in Oekraïne tonen aan dat kernwapens nog niet tot het verleden behoren. Daarom is het belangrijk om de gevolgen van de atoomaanvallen te blijven herdenken en onze stem te laten horen tegen deze nefaste, nucleaire dreiging.

Onze regering kan en moet hier een rol in spelen, onder meer door het VN-Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) mee te promoten. Dit verdrag trad op 22 januari 2021 in werking, waardoor kernwapens nu officieel illegaal zijn onder het internationaal recht (zoals dat al jaren het geval is voor chemische en biologische wapens). Ons land heeft zich jammer genoeg nog steeds niet aangesloten bij dit verdrag.

Laten we op zondag 6 augustus samenkomen in de Gentse binnenstad om de slachtoffers van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken, en om een duidelijk signaal de wereld in te sturen dat kernwapens illegaal en inhumaan zijn.

Hoe ziet de avond eruit?

Sint-Niklaaskerk (21u)

  • Kyoko Ishida zingt onder begeleiding van een pianiste.

🚣‍♀ Korenlei (22u)

  • Vanop het water begeleidt celliste Eline Duerinck de sopraan Anna Pardo Canedo.
  • Toespraken door Gentse schepen Filip Watteeuw en Bram Schulte van Vrede vzw. 
  • Tewaterlating van kleurrijke lampionnen ter herdenking van de slachtoffers van de atoomaanvallen in 1945.

Meer info volgt!

Organisatie
Vredesoverleg Gent
Datum
-
Adres

21u: Sint-Niklaaskerk
22u: Korenlei
9000 Gent
België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.