Image
Bikes Not Bombs
Bikes Not Bombs
Actie

Laat van je horen en neem deel aan onze fietstocht en/of picknick in Kleine-Brogel.

2021, het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch investeren de kernwapenstaten nog steeds biljoenen dollars aan de vernieuwing en uitbreiding van hun kernwapenarsenalen. Daarom vinden er in september acties plaats aan verschillende militaire basissen in Europa. Op 26 september, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag voor de Afschaffing van Kernwapens, wordt er ook in België actiegevoerd aan de basis in Kleine-Brogel. Met een ludiek en vredevol protest, willen we samen één duidelijke boodschap brengen: Geen kernwapens in België!

De kernbommen, die in 1963 in België geplaatst werden, worden tussen 2022 en 2024 vernieuwd. Dit betekent dat de huidige kernbommen in Kleine-Brogel teruggestuurd worden naar de Verenigde Staten. Het is dus hoog tijd voor een transparant en democratisch debat! De Belg, inclusief de Belgische regering, moet zich de vraag stellen of we wel nieuwe kernwapens op ons grondgebied willen. Willen we blijven deel uitmaken van een machtsspel dat gespeeld wordt door enkele landen en een bedreiging vormt voor mens en planeet? Of willen we deel uitmaken van de groep landen die streven naar een kernwapenvrije wereld en het goede voorbeeld geven door het Verbodsverdrag op Kernwapens te ondertekenen?

Praktisch

De actiedag bestaat uit drie delen: een fietstocht, een picknick en een actie. Je kiest zelf aan welke delen je meedoet. De fietstocht vertrekt uit Kiewit. Het is een 30-tal kilometer fietsen tot in Kleine-Brogel. Tussendoor voorzien we twee pauzes. De picknick en actie zullen plaatsvinden aan de militaire basis van Kleine-Brogel.

Met de fietsers verzamelen we rond 9u30 aan het station van Kiewit (één halte verder dan Hasselt). Daar zullen wij gehuurde fietsen ter beschikking hebben die je kan gebruiken voor de fietstocht (zolang de voorraad strekt). Je kan uiteraard ook zelf je fiets meenemen. Voor kinderen vragen we zelf een fiets te voorzien, of eventueel een kinderstoeltje mee te nemen.

Voor zij die wensen met de bus naar Kleine-Brogel te rijden, verzamelen we om 12u aan het station van Kiewit. De bus brengt jullie dan tot aan de militaire basis waar je kan deelnemen aan de picknick en actie.

Voor de terugkeer rond 16u is zowel een bus voorzien voor de fietsers, als voor zij die met de bus kwamen. De bus brengt je  terug naar het station van Kiewit.Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zal de terugkeer op verschillende tijdstippen zijn. 

Kom je met de auto? De parkeermogelijkheden aan de militaire basis zijn beperkt. We raden je aan om beroep te doen op de pendelbussen tussen Kiewit en Kleine-Brogel of te parkeren op enkele minuten fietsen van de basis

Schrijf je hier in 


 

Organisatie
Belgische Coalitie tegen Kernwapens & Vrede vzw
Datum
-
Adres

Kleine-Brogel 3990
België

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.