Image
wapenhandel

Actie voor de EU Commissie november 2016 (Foto: Ludo De Brabander)

De internationale wapenhandel
Lezing

De oorlog in Oekraïne zorgt voor grote wapenstromen naar het front, maar draagt ook bij aan groeiende internationale spanningen die wereldwijd zorgen voor stijgende militaire budgetten en bewapening. Overheden versterken dat proces door steeds meer overheidsmiddelen vrij te maken voor de militaire productie. De wapenindustrie ziet haar omzet toenemen en slaagt erin om haar belangen te vertalen in het (Europees) beleid. 

In zijn uiteenzetting zal Ludo De Brabander bespreken hoe het beleid niet alleen de wapenindustrie, maar ook de wapenhandel versterkt. Hij zal de militaire investerings- en wapenhandelsstromen in kaart brengen, de gevolgen ervan bespreken voor de internationale stabiliteit en de mensenrechten, maar ook de initiatieven om de wapenhandel aan banden te leggen. Hij zal verder stilstaan bij de rol van overheden en banken die een cruciale rol spelen bij investeringen in de wapenproductie. 

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw en publicist. Hij is auteur van tal van artikels en boeken over militarisering en bewapening en het Midden-Oosten. Zijn jongste boeken (als co-auteur) zijn: ‘Voordat de bom valt. Waarom een kernwapenvrije wereld nodig is’ (EPO, 2022), ‘Oorlogskoorts’ (EPO, 2022) en ‘Gaza. En geschiedenis van kolonisatie’ (EPO, 2024)

Organisatie
Avansa Oostende Westhoek
Datum
-
Adres

Ontmoetingscentrum De SChaperye
Steenovenstraat 86
8400 Oostende
België

Talen
Nederlands