Image
LopendVuur
De vrede winnen? Oekraïne, analyse en perspectief - prof. dr. Tom Sauer
Lezing

Oorlog in Europa! Rusland tegen een door het Westen gesteund Oekraïne. Al een jaar woedt de oorlog: met sterkere wapens en meer soldaten. Een vredesakkoord lijkt nog ver weg.
Wederzijdse dreigementen, beschuldigingen, escalatie. Duizenden doden, zwaar gekwetsten, ruïnes, onnoemelijk leed, miljoenen vluchtelingen.

Hoe is het zo ver kunnen komen? ‘Rusland gaat in tegen de internationale regels’, klinkt het. Waarom heeft Poetin in 2014 de Krim ingenomen en vorig jaar Oekraïne aangevallen? Wat is het doel van Rusland, van Poetin? Voelde Rusland zich in de hoek geduwd?Maar vooral: is er een uitweg uit dit gevaarlijke conflict? Of wordt het een uitslaande brand? Wat staat er voor het Westen op het spel? Krijgt Rusland een plek in Europa? Wat met de NAVO?

Westerse leiders zeggen eenstemmig: Oekraine moet deze oorlog winnen! Zijn de geesten in Europa onherroepelijk gemilitariseerd? Of is er ook een niet op verdere confrontatie gerichte strategie?

We horen weinig vredesstemmen. Dat is verbazend en verontrustend. Allereerst is het van belang te begrijpen wat Poetin dreef om Oekraïne binnen te vallen. Volgens Tom Sauers analyse heeft het Westen nagelaten Rusland te integreren in de Euro­Atlantische veiligheidsarchitectuur. Hij zal ons ook informeren over het manifest van Pax Christi.

Wie?

Dr. Tom Sauer doceert internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. Zijn vakgebied is Internationale Betrekkingen, Diplomatie en Onderhandelen, Internationale Veiligheid, Arms Control and Proliferation. Hij is bestuurder bij Pax Christi Vlaanderen en het Vlaams Vredesinstituut.

U bent van harte uitgenodigd op de lezing en op het gesprek erna.

Lopend Vuur is een samenwerkingsverband van het dekenaat Gent, de protestantse Rabotkerk, Dominicus Gent, Effata Gent.

Praktische info

  • Prijs: € 7 | € 5 voor studenten
Organisatie
Het dekenaat Gent, de protestantse Rabotkerk, Dominicus Gent, Effata Gent
Datum
-
Adres

Rabotkerk
Begijnhoflaan 31
9000 Gent
België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.