Image
Vredesvlag
Hang de vredesvlag uit op de Internationale Dag van de Vrede
Actie

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Hang naar aanleiding van deze dag de vredesvlag uit.

60 jaar kernwapens in België: geen nieuwe kernwapens in België!

De voorbije twee jaar zetten we de verhoogde nucleaire dreiging en het VN-Kernwapenverbod (TPNW) in de kijker. Dit jaar vestigen we de aandacht op de 60ste verjaardag van de aanwezigheid van kernbommen in België. De toenmalige regering van België sloot daartoe heimelijk een akkoord met de Verenigde Staten en leidde het parlement op slinkse wijze om de tuin. Sindsdien heerst een volledig gebrek aan transparantie hierover. Momenteel zouden er 15 à 20 kernbommen ontplooid liggen op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel (Limburg). 

Volgens de 'Bulletin of the Atomic Scientists', een groep wetenschappers die elk jaar de 'Doomsday Clock' bijstelt, stond de wereld nooit eerder dichter bij een kernwapenoorlog. In België en andere Europese landen met kernwapens in het kader van de NAVO, worden mogelijks dit jaar nog nieuwe B61-12 kernbommen ontplooid die door hun aanpasbare explosiekracht en precisie als ‘inzetbaarder’ worden beschouwd. Dat gebeurt bovendien zonder enig politiek of publiek debat. 

Nucleaire wapens vormen vandaag één van de grootste bedreigingen voor mens en aarde. Er staan wereldwijd nog altijd ongeveer 12.500 kernwapens opgesteld. Alle kernwapenstaten zijn bovendien bezig met de modernisering en/of uitbreiding van hun nucleaire arsenalen. 

In januari 2021 trad het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) in werking, waardoor kernwapens illegaal werden onder het internationaal recht. Het TPNW biedt een internationaal mechanisme om deze massavernietigingswapens voor goed af te schaffen.

Laat ons ook in België van de afschaffing van deze massavernietigingswapens een politieke prioriteit maken. Een mondiale kernontwapening is mogelijk als meer landen het VN-Verdrag voor een Verbod op Kernwapens ondertekenen. 

Wat kan jij doen?

Door de vredesvlag uit te hangen, roep jij op tot een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld 🏳‍🌈

  • Hang in de week van 21 september de vredesvlag aan gevels, ramen, deuren, balkons, op je werk, op school,...
  • Post een foto van jouw wapperende vredesvlag op Facebook, Twitter en Instagram met de hashtag #vredesvlag, of stuur je foto door naar vrede@vrede.be
  • Meer info via de website van 'Dag van de Vrede'

Bestel een vredesvlag via onze webwinkel. De vredesvlaggen zijn ook te koop in de Oxfam wereldwinkels.

Roep jouw gemeente op om deel te nemen!

Vorig jaar hingen 144 steden en gemeentes de vredesvlag uit in de week van 21 september, omdat ze ook een kernwapenvrij België willen.

  • 🔍 Neemt jouw gemeente al deel? Check het onderaan deze pagina.
  • Zoniet? Schrijf dan nu een brief naar je burgemeester!
Organisatie
Vrede vzw
Datum
Adres

België

Talen
Engels
Frans
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.