Image
Herdenking Hiroshima Nagasaki
Herdenking Hiroshima & Nagasaki
Evenement
Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigd door twee kernbommen. Niemand weet exact hoeveel mensen uiteindelijk zijn overleden, maar de meeste schattingen spreken over 250.000 doden.
 
Herdenken is belangrijk om lessen te trekken voor de toekomst. Dit jaar trad het VN-verdrag voor een Verbod op Kernwapens in werking en werden deze gruwelijke wapens eindelijk illegaal onder internationaal recht. Toch staan wereldwijd nog steeds méér dan 13.000 kernwapens opgesteld. Ze vormen een onaanvaardbare bedreiging voor mens en planeet.
 
Ook ons land huisvest kernbommen van de VS op de militaire basis van Kleine-Brogel. Deze bommen worden binnenkort weggehaald om ze te vervangen door een nieuwe, meer inzetbare variant. Hét moment bij uitstek om te laten zien dat we die massavernietigingswapens niet meer op ons grondgebied tolereren.
 
De herdenking in Gent wil een duidelijke boodschap meegeven aan de huidige regering: wij willen geen nieuwe kernbommen in België! We kunnen ons geen nieuwe Hiroshima's en Nagasaki’s veroorloven!
 
Welkom op zondag 8 augustus om 21u in de Sint-Niklaaskerk en om 22u aan de Korenlei.
 

Programma

21u: Gratis concert in de Sint-Niklaaskerk van DUWOH (Anke Hintjes, zang en Bernard Van Lent, accordeon) gevolgd door poëzie van Tristan De Pauw.
 
22u: We laten lampionnen te water aan de Korenlei ter herdenking van de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki. Soprane Anna Pardo en celliste Eline Duerinck zorgen voor stemmige livemuziek.
Organisatie
Vredesoverleg Gent
Datum
-
Adres

Sint-Niklaaskerk & Korenlei
9000 Gent
België

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.