Image
banner
Hiroshima - Nagasaki herdenking
Actie

Op 6 en 9 augustus 1945 lieten zo’n 210.000 inwoners van Hiroshima en Nagasaki het leven nadat de VS twee atoombommen dropte op deze Japanse steden. In de weken, maanden en jaren nadien vielen nog meer mensen ten prooi aan de schadelijke gevolgen van de nucleaire bombardementen. Op zondag 4 augustus herdenkt het Vredesoverleg Gent (waar Vrede vzw deel van uitmaakt) de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki. Het gebruik van nucleaire wapens leidt tot een onmenselijk leed dat te allen tijde moet worden vermeden.

79 jaar na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Hiroshima en Nagasaki moeten we besluiten dat nucleaire wapens nog altijd een prominente rol hebben in het internationaal theater. Erger nog, het huidige gespannen geopolitieke klimaat tussen kernmachten bewijst dat het gevaar van nucleaire wapens om de hoek lonkt. We staan tegenwoordig dichter bij een nucleaire confrontatie dan op het toppunt van de Koude Oorlog.

Alle negen kernwapenstaten in de wereld zijn hun nucleaire arsenalen momenteel aan het moderniseren en in sommige gevallen zelfs aan het uitbreiden. Daarbij komt dat ook de VS-kernbommen in België – die hier al sinds 1963 ontplooid liggen in NAVO-verband – dit jaar vervangen zouden worden door nieuwe, meer inzetbare varianten.

We moeten er ons dringend van bewust worden dat nucleaire wapens geen plaats meer zouden mogen hebben in onze mondiale samenleving. Menig wetenschapper verbonden aan het Manhattanproject (dat de eerste atoombom ontwikkelde), deelde deze mening al in 1945. We kennen de gevolgen van Hiroshima-Nagasaki, maar de gevolgen van een nucleaire confrontatie anno 2024 zouden onze ergste verwachtingen overtreffen.

Bovendien zijn nucleaire wapens illegaal onder het internationaal recht sinds 22 januari 2021, toen het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens in werking trad. Spijtig genoeg moeten we vaststellen dat de huidige kernwapenstaten en hun alliantiepartners – zo ook NAVO-lidstaat België – weigeren dit verdrag te erkennen.

Laat ons op zondag 4 augustus de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki herdenken en een duidelijk signaal geven: nucleaire wapens moeten de wereld uit!


Programma:

⛪ Sint-Niklaaskerk (21u)

  • Koen De Cauter (sopraan, sax) en Sam Opstaele (gitaar)
  • Woordkunstenaar Frank Degruyter

🚣‍♀ Korenlei (22u)

  • Sopraan Anna Pardo Canedo, gitarist Vladimir Pardo & trompet Abel Pardo 
  • Toespraken door een vertegenwoordiger van het Gents stadsbestuur en Bram Schulte van Vrede vzw. 
  • Tewaterlating van kleurrijke lampionnen ter herdenking van de slachtoffers van de atoomaanvallen in 1945.
     
Organisatie
Vredesoverleg Gent
Datum
-
Adres

Sint-Niklaaskerk
Cataloniëstraat
9000 Gent
België