Image
Broken gun
Oorlogsweigeraars hebben recht op asiel: voer mee actie!
Actie

Al meer dan een jaar voert de Russische Federatie een agressie-oorlog in Oekraïne, met verwoestende gevolgen. Het einde lijkt niet in zicht. Toch weten we dat mannen en vrouwen aan alle kanten de oorlogsmisdaden proberen te ontlopen. Tienduizenden ontvluchten de Russische Federatie en Wit-Rusland om niet te worden gerekruteerd voor de oorlog. Duizenden verlaten Oekraïne omdat zij hun recht op gewetensbezwaren in gevaar zien komen. Zij zijn allemaal onze hoop om het geweld te overwinnen.

48.500 mensen ondertekenden een petitie waarin opgeroepen wordt om het recht op asiel voor gewetensbezwaarden te respecteren. 

We gaan deze handtekeningen overhandigen tijdens een actie op 23 mei 2023 in Brussel. 

We starten aan de Russische Ambassade om aandacht te vragen voor de vele Russische (jonge)mannen die weigeren te vechten in Oekraïne: het recht op gewetensbezwaren moet erkend en gerespecteerd worden. Dit is geen misdrijf. Daarom vragen wij om deze mannen niet langer op te sluiten of te vervolgen.

Daarna gaan we langs bij de Oekraïense ambassade om daar eveneens aandacht te vragen voor het recht op gewetensbezwaren.

We eindigen aan de Europese Raad waar we de petitie afgeven aan voorzitter Charles Michel, 1 van de geadresseerden van de petitie. Wij vragen hem, evenals Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) en Roberta Metsola (voorzitter van het Europees Parlement), om alles in het werk te stellen opdat mensen die vluchten voor rekrutering bij de Oekraïense, Russische maar ook Wit-Russische legers de bescherming krijgen waar ze recht op hebben. Elke rekruut kan een gewetensbezwaarde zijn en elke soldaat een deserteur. Wij roepen op om mensen die weigeren te doden te steunen en te beschermen.

Parcours:

9u45 - Russische Ambassade, De Frélaan 66, 1180 Brussel

10u00 - start van de actie aan de Russische Ambassade

10u15 - wandeling naar de Oekraïense Ambassade

10u30 - actie aan de Oekraïense Ambassade, Lancasterlaan 30-32, 1180 Brussel

10u45 - naar station Sint-Job waar we om de trein nemen om 10u59 naar het Schumanplein

11u30 - actie aan de Europese Raad, Wetstraat 175, 1048 Brussel

12u00 - einde van de actie

Wil je meedoen? Stuur een bericht naar annemarie@paxchristi.be

 

 

 

Organisatie
EBCO, Pax Christi, Vrede,...
Datum
-
Adres

België

Talen
Frans
Nederlands