Image
banner
Panelgesprek: Vergeten conflicten vanuit vrouwelijk perspectief
Debat

Veel gewelddadige conflicten halen maar sporadisch het nieuws. Het gebrek aan politieke en publieke aandacht zorgt ervoor dat er weinig middelen en energie worden vrijgemaakt voor conflicthantering en humanitaire bijstand. Vrouwen zijn in groeiende mate extra kwetsbaar en doelwit van strijdende partijen. Anderzijds kunnen vrouwen een belangrijke rol spelen in onderhandelingen of de toegang tot bestaansvoorzieningen, zoals voorzien in resolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad.

Onder leiding van Annemarie Gielen (Pax Christi), laten we vrouwen aan het woord over de ‘vergeten’ conflicten waar ze vandaan komen of een band mee hebben. We doen dat met:

Rojin Ferho (Rojava of noordoost-Syrië ): journalist voor BRUZZ, de Brusselse stadszender, waar ze zich vooral inzet voor televisie en radio. In 2019 won ze de prijs ‘Belgodyssee’, een wedstrijd voor beloftevolle journalisten. Heeft een passie voor het Midden-Oosten en coverde de regio al voor verschillende media, zoals MO*, de Zevende Dag en Rudi Vranckx, alsook op publieke debatten of panels. (Rojin vervangt Nilüfer Koç die heeft moeten afzeggen).

Mekka Abdelgabar (Nederland-Soedan) - Directeur van de Vrouwenorganisatie Nederland-Darfur (Vond). Ze behaalde een masterdiploma bestuurskunde aan het International Institute of Social Studies (Den Haag). Ze leverde diensten aan ambassades, was aan de slag als freelance tolk en werkte als consultant in de ontwikkelingssamenwerking. Ze is betrokken bij verschillende vredesinitiatieven en streeft ernaar dat vrouwen een rol krijgen als bemiddelaar bij conflicten. 

Elisabeth Sekanabo (DR Congo) - (Elisabeth vervangt Sandrine Ekofo die wegens ziekte moest afzeggen): zij is oprichtster van Amuka ('word wakker'). In Oost-Congo begeleidt Amuka kinderen en vrouwen die getroffen worden door het langdurige conflict. Ze zag zich verplicht om in 1988 met haar vier kinderen en Belgische man te vluchten omwille van de groeiende spanningen.

Razia Arefi (België-Afghanistan) – Voormalig directeur van Moeders voor Vrede in Kaboel (Afghanistan). Ze behaalde een bachelor economie aan de universiteit van Afghanistan en kon als gevolg van de machtsovername door de Taliban haar studies niet verderzetten. Werkte op het Afghaanse ministerie van economie als financieel specialist. Stelde zich in 2018 kandidaat als volksvertegenwoordiger. Met Moeders voor Vrede hielp ze er voor zorgen dat duizenden meisjes en jonge vrouwen onderwijs of een opleiding genoten wat zorgde voor een grotere autonomie. Als gevolg van de machtsovername van de Taliban in de zomer van 2021 moest ze op de vlucht en belandde ze in België. 

Een Palestijnse stem - NTB

Moderator: Annemarie Gielen (België) - Studeerde Oost-Europese Talen en Culturen aan de KU Leuven, aangevuld met een opleiding Internationale Betrekkingen. Tijdens haar werk bij Pax Christi Internationaal (1995-1996) maakte zij kennis met de NGO Soldatenmoeders van Sint-Petersburg, waar zij in 1997 een half jaar heeft gewerkt. Sindsdien is zij erg nauw betrokken bij de problemen van mensenrechten in Rusland en Tsjetsjenië. Sinds 2002 werkt zij voor Pax Christi Vlaanderen, de eerste tien jaar als verantwoordelijke voor de regio Oost-Europa, met een aanvullende opdracht rond vorming over actieve geweldloosheid. Van 2012 tot maart 2021 als directeur en nu als bewegingswerker Conflictregio's. 

Praktisch
  • Plaats? Sint-Niklaaskerk in de Cataloniëstraat te Gent (aan de Korenmarkt)
  • Datum? 9 oktober 2024 om 19u30
  • Het evenement is gratis, maar graag inschrijven via deze link of een mailtje naar bastien@vrede.be!
  • Dit gesprek zal doorgaan in het ENGELS

Dit panelgesprek vindt plaats in het kader van het cultureel project 'De terugkeer van de mens'.

Organisatie
Vrede vzw, Pax Christi
Datum
-
Adres

Sint-Niklaaskerk
Cataloniëstraat (aan de Korenmarkt)
9000 Gent
België

Talen
Engels
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.