Image
banner
VREDESACADEMIE - Het abc van de kernwapenproblematiek
Vorming

Kernwapens zijn terug van nooit weggeweest! In 2023 werd de ‘Doomsday Clock’ op 90 seconden voor twaalf gezet. Deze symbolische klok geeft aan hoe dicht de mensheid zich bevindt bij een zelf veroorzaakte planetaire catastrofe. Nog nooit eerder in de geschiedenis waren we dichterbij. De modernisering en uitbreiding van de wereldwijde nucleaire arsenalen en de steeds assertievere nucleaire retoriek van de kernwapenstaten zorgen ervoor dat de nucleaire dreiging de pan uit swingt. In deze derde reeks van de Vredesacademie gaan we dieper in op de enorme gevaren die deze massavernietigingswapens met zich meebrengen. 

27 februari - Een abc van de kernwapenproblematiek

Pieter Teirlinck, ex-coördinator Vrede vzw en co-auteur van ‘Voordat de Bom Valt

In deze les gaan we terug naar de basis. Wanneer werden kernwapens ontwikkeld en waarom? Wat is de geschiedenis van deze wapens in de wereld en wat is de huidige stand van zaken? Waarom blijven kernwapenmachten koppig vasthouden aan hun nucleair beleid en waarom winnen kernwapens vandaag zelfs aan belang? Waarom liggen er VS-kernbommen op Belgische bodem en wat zijn de mogelijke gevolgen hiervan? 

5 maart - Nucleaire mythes

Bram Schulte, stafmedewerker 'Kernwapens' Vrede vzw

Kernwapens hebben als doel de vrede te bewaren en oorlogen te voorkomen. Althans, dit wordt beweerd door de voorstanders van kernwapens, maar klopt dat ook? Heeft de nucleaire afschrikking effectief voor vrede en stabiliteit gezorgd na de Tweede Wereldoorlog  of vormt ze net een bedreiging voor een duurzame mondiale vrede? In deze les houden we de argumenten ter legitimering van een nucleair beleid tegen het licht en ontkrachten we de verschillende mythes die bestaan rond kernwapens.

12 maart  - Nucleair kolonialisme

Naomi Zoka, bewegingsmedewerker Veiligheid & Ontwapening Pax Christi Vlaanderen

De slachtoffers van de kernbombardementen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 staan centraal als het gaat over de gevolgen van kernwapens, maar er zijn nog heel wat andere slachtoffers waar weinig tot geen aandacht aan wordt besteed. Van hun creatie, tot hun gebruik en lang daarna nog, maken kernwapens ontelbare “onzichtbare” slachtoffers. Deze slachtoffers bevinden zich vaker dan niet in inheemse, gekoloniseerde of gemarginaliseerde gebieden. In deze gebieden worden disproportioneel beïnvloed door nucleaire activiteiten waaronder: mijnen , verwerken, testen en verwijderen van nucleaire materialen. Dit wordt ook wel “Nucleaire Kolonialisme” genoemd. Tijdens deze les gaan we dieper in op dit probleem.

 

 

Praktisch:
  • Het drieluik of de afzonderlijke sessies zijn open voor iedereen en gratis
  • Gelieve in te schrijven via bram@vrede.be
  • De lessen gaan door in De Expeditie, Dok Noord 4F, Gent
  • Het startuur is telkens 19u30
Datum
-
Adres

De Expeditie
Dok Noord 4F
9000 Gent
België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.