Image
banner
VREDESACADEMIE - Nucleair kolonialisme
Vorming

Kernwapens zijn terug van nooit weggeweest! In 2023 werd de ‘Doomsday Clock’ op 90 seconden voor twaalf gezet. Deze symbolische klok geeft aan hoe dicht de mensheid zich bevindt bij een zelf veroorzaakte planetaire catastrofe. Nog nooit eerder in de geschiedenis waren we dichterbij. 

De modernisering en uitbreiding van de wereldwijde nucleaire arsenalen en de steeds assertievere nucleaire retoriek van de kernwapenstaten zorgen ervoor dat de nucleaire dreiging de pan uit swingt. We gaan dieper in op de enorme gevaren die deze massavernietigingswapens met zich meebrengen.

12 maart  - Nucleair kolonialisme

Naomi Zoka, bewegingsmedewerker Veiligheid & Ontwapening Pax Christi Vlaanderen

De slachtoffers van de kernbombardementen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 staan centraal als het gaat over de gevolgen van kernwapens, maar er zijn nog heel wat andere slachtoffers waar weinig tot geen aandacht aan wordt besteed. Van hun creatie, tot hun gebruik en lang daarna nog, maken kernwapens ontelbare “onzichtbare” slachtoffers. Deze slachtoffers bevinden zich vaker dan niet in inheemse, gekoloniseerde of gemarginaliseerde gebieden. Ze worden disproportioneel beïnvloed door nucleaire activiteiten, waaronder het ontginnen, verwerken, testen en verwijderen van nucleaire materialen. Dit fenomeen wordt ook wel 'nucleair kolonialisme' genoemd. Tijdens deze les gaan we dieper in op dit probleem.

Praktisch:
  • Deze les is open voor iedereen en gratis
  • Gelieve in te schrijven via bram@vrede.be
  • Locatie: De Expeditie, Dok Noord 4F, Gent
  • Startuur: 19u30

 

Datum
-
Adres

De Expeditie
Dok Noord 4F
9000 Gent
België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.