Het grootste Nederlandse pensioenfonds kondigt aan te stoppen met investeren in kernwapenproducenten.
Daarmee neemt het ABP ‘eindelijk het juiste besluit’ stelt PAX campaigner Krista van Velzen: “Nadat PAX jaren campagne heeft gevoerd tegen de onacceptabele investeringen van het ABP in kernwapenproducenten, ziet het fonds nu ook in dat je daar niet in moet willen investeren. Het is goed dat het ABP er nu volledig en voorgoed mee stopt.”
De druk op het ABP werd afgelopen zomer nog groter toen er een internationaal VN-verbod op kernwapens werd aangenomen. Het pensioenfonds geeft zelf aan dat het wereldwijde verbod de doorslag gaf voor dit historische besluit. “Dit is geweldig nieuws voor alle leraren, ambtenaren, politieagenten en politici, hun pensioengeld zal niet langer in massavernietigingswapens gestoken worden”, aldus Van Velzen.
‘Geweldig nieuws’
PAX doet middels het jaarlijkse Don’t Bank on the Bomb onderzoek naar investeringen van financiële instellingen en pensioenfondsen in kernwapenproducenten. Uit het Don't Bank on the Bomb onderzoek van 2016 bleek nog dat het ABP ongeveer 1 miljard dollar investeerde in kernwapens. Ook dit jaar komt PAX weer met actuele cijfers. Van Velzen: “Het ABP scoort slecht in het komende onderzoek dat dit voorjaar gepubliceerd wordt, maar met dit nieuws zijn zij hét voorbeeld wat alle andere financiële instellingen zouden moeten volgen.”
PAX voert al jarenlang campagne tegen de investeringen van het ABP in kernwapenproducenten. PAX bezocht bijeenkomsten voor gepensioneerden om duidelijk te maken dat er geen draagvlak is voor haar investering van bijna 1 miljard euro in kernwapenproducenten. Ook was PAX aanwezig bij de dialoogbijeenkomsten tussen het ABP-bestuur en het maatschappelijk middenveld over hun nieuwe duurzaamheidsbeleid.
En de Belgische banken?
Misschien kan dit de Belgische banken ook overtuigen om te stoppen met investeren in kernwapenproductie.
In een rapport werd in december 2016 duidelijk dat o.a. KBC, BNP Paribas, Deutsche Bank en ING miljarden investeren in kernwapens.
Eind november 2017 kwam ook aan het licht in een rapport van Fairfin dat ook via Belfius in kernwapenproductie geïnvesteerd wordt. Zie ook Bankwijzer website.
In het voorjaar volgt een nieuw rapport over de investeringen van kernwapens, Belgische spelers hebben nog enkele weken de tijd om actie te ondernemen om hun beleid bij te stellen.