Image
Jemen, zes jaar later
Foto: Ibrahem Qasim
Jemen, zes jaar later
Artikel
3 minuten

Deze week is het zes jaar geleden dat de Jemenitische bevolking in opstand kwam tegen de hoge werkloosheid, economische malaise, corruptie en plannen om de zoon van toenmalig president Saleh als opvolger klaar te stomen. Het land is in een lang aanslepend gewelddadig en vergeten conflict verwikkeld geraakt.

(Foto: Ibrahem Qasim)

Een alliantie van Houthi-strijders en troepen loyaal aan de voormalige president Saleh voeren strijd tegen regeringstroepen onder leiding van Hadi met de militaire steun van Saudi-Arabië en zijn bondgenoten. De rebellen slaagden er in om de controle te verwerven over de hoofdstad Sana’a.

Voor de bevolking heeft het oorlogsgeweld dramatische gevolgen. Volgens de VN vielen er rond de 10.000 burgerdoden en 40.000 gewonden. Veel burgers zijn het slachtoffer van de door Saudi-Arabië geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert waarbij op grote schaal Amerikaanse en Britse bommen worden gedropt. Een op drie van de doelwitten zijn burgerdoelen zoals scholen, ziekenhuizen en trouwfeesten. Voor 7 miljoen mensen dreigt de hongersdood! Elke tien minuten sterft een kind door ondervoeding. 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht, de meesten in kampen in eigen land. 86 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.

Het gaat om een ‘vergeten’ oorlog. De media besteden er amper aandacht aan. De politieke verontwaardiging is zo goed als nihil. Dat heeft deels te maken met de steun die een aantal westerse landen verleent aan de landen die verantwoordelijk zijn voor de luchtcampagne aan de zijde van de regeringstroepen.

In het jaar 2015 leverde de VS voor 20 miljard $ (dit is geen tikfout) aan wapens voor Saudi-Arabië dat op grote schaal oorlogsmisdaden begaat! Binnenkort verwachten we de nieuwe officiële cijfers over Europese wapenleveringen voor het jaar 2015, maar nu al staat vast dat de leveringen aan Saudi-Arabië, sowieso al de belangrijkste klant voor de Europese oorlogsindustrie, naar recordhoogte gaan. Het Waalse gewest maakte vorig jaar bekend dat het in 2015 voor 600 miljoen euro aan vergunningen heeft goedgekeurd voor wapens richting Saudi-Arabië. Dat is een derde meer dan het jaar er voor en zes keer meer dan 2013. Sinds maart 2015, het ogenblik waarop Saudi-Arabië en zijn bondgenoten de bombardementen in Houthi-rebellengebied zijn gestart, leverde Groot-Brittannië voor 3,3 miljard Britse pond wapenvergunningen af.

Een recent VN-onderzoek naar tien luchtaanvallen tussen maart en oktober 2016, waarbij minstens 292 burgerdoden vielen, concludeerde dat het bijna zeker was dat ze niet conform waren met het internationaal humanitair recht op vlak van proportionaliteit en voorzorg. Volgens het VN-expertenpanel gaat het wellicht om oorlogsmisdaden. Het waarschuwde de regeringen die de internationale coalitie – met naast Saudi-Arabië ook Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten – steunen dat ze ook VN-sancties riskeren.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.