Image
Saudi-Arabië bestookt Jemen met westerse wapens
Beeld: Latuff
Saudi-Arabië bestookt Jemen met westerse wapens
Artikel
4 minuten

Het Westen blijft de feodale dictatuur van Saudi-Arabië politiek en militair steunen, ook al klinkt er steeds luider kritiek op het buitensporige geweld dat het koninkrijk gebruikt bij zijn aanval op de bevolking van buurland Jemen.

Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië gebruikt clusterbommen, bombardeert burgerdoelwitten te bombarderen en vernietigt ziekenhuizen in Jemen. Hun wapens kopen ze voornamelijk in de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Die oorlog eist zijn tol. Volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft het gewapende conflict in Jemen in december 2015 alleen al aan minstens 81 burgers het leven gekost. Van 26 maart tot 31 december 2015 vielen er meer dan 8000 slachtoffers, ofwel bijna 2800 doden en meer dan 5300 gewonden.

De wapenverkoop aan Saudi-Arabië levert dan ook miljarden op voor Britse, Franse en Amerikaanse leveranciers.

Westerse grootmachten zijn er normaal snel bij om burgerslachtoffers te veroordelen en verantwoordelijke landen sancties op te leggen. In het geval van Saudi-Arabië en diens bondgenoten Egypte, Jordanië, Marokko, Soedan, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Bahrein steken ze geen vinger uit.

De wapenverkoop aan Saudi-Arabië levert dan ook miljarden op voor Britse, Franse en Amerikaanse leveranciers. Het gaat om geavanceerd wapentuig zoals straaljagers, helikopters, raketten, tanks en elektronische systemen. De westerse grootmachten willen hun markt, vooral in Saudi-Arabië, niet in het gedrang brengen.

Winstbejag

Natalie J. Goldring, onderzoeker bij het Security Studies Programme van de Amerikaanse Georgetown School of Foreign Service, verklaart dat de Amerikaanse regering jarenlang Saudische mensenrechtenschendingen heeft vermeld in haar eigen interne rapporten. Dat heeft de VS echter niet verhinderd om wapens te leveren aan de Saudische regering, merkt ze op.

"Het is tijd dat de Amerikaanse regering handelt in overeenstemming met het international verdrag over wapenhandel en met haar eigen wetten", verklaart Goldring. Het winstbejag van wapenfabrikanten mag het Amerikaanse militaire en buitenlandse beleid niet bepalen, meent ze.

"Het Amerikaanse ministerie van Defensie doet op korte termijn misschien haar voordeel met buitenlandse orders. De risico's voor de Amerikaanse belangen en voor het militair personeel zouden een veel groter gewicht moeten krijgen bij de beslissing", stelt Goldring.

Onverstandige oorlog

In het laatste nummer van Time Magazine valt te lezen dat Saudi-Arabië in vergelijking met andere landen een groter deel van zijn bruto binnenlands product (11 procent) blijft besteden aan defensie. Voor de VS bijvoorbeeld is dat 3,5 procent.

"Het land jaagt er 6 miljard dollar per maand door om Jemen te bombarderen, een onverstandige oorlog die niet lang na de troonsbestijging van de Saudische koning Salman in 2015 van start ging", schrijft Time. Die militaire uitgaven zullen waarschijnlijk wel afnemen als gevolg van de scherpe daling in de olieprijs, die op 11 januari 2015 onder de grens van 30 dollar per vat dook.

Volgens het Stockholm Instituut voor Vredesonderzoek SIPRI waren Groot-Brittannië en de VS tussen 2010 en 2014 topleveranciers voor Saudi-Arabië, goed voor respectievelijk 36 en 35 procent van de Saudische wapenimport. Frankrijk staat op 6 procent.

Wapenhandel speerpunt in buitenlands beleid

De regering-Obama heeft van wapenhandel een speerpunt gemaakt in haar buitenlands beleid, als een alternatieve manier om militaire invloed uit te oefenen zonder zelf grote legers te sturen.

In een artikel in CounterPunch van november, beargumenteerde William D. Hartung, directeur van het Arms and Security Project bij het Center for International Policy, dat de recente stijging in de Amerikaanse wapentransfers naar het Midden-Oosten past in een ongekende stijging van de wapenverkoop onder leiding van de regering-Obama.

"De meerderheid van de grote wapenleveringen onder Obama zijn naar het Midden-Oosten en de Perzische Golf gegaan, waarbij Saudi-Arabië de kroon spant met nieuwe contracten ter waarde van meer dan 49 miljard dollar", legde Hartung uit. Deze expert noemt dat zorgwekkend vanwege de complexe conflicten die de regio teisteren en het feit dat het Saudische regime deze wapens inzet bij zijn militaire interventie in Jemen.

De regering-Obama heeft van wapenhandel een speerpunt gemaakt in haar buitenlands beleid, als een alternatieve manier om militaire invloed uit te oefenen zonder zelf grote legers te sturen, iets wat de regering-Bush wel deed in Irak – met rampzalige gevolgen.

"Dit beleid is een zegen geweest voor de Amerikaanse wapenfabrikanten, die van de toegenomen export hun hoofdactiviteit hebben gemaakt. De buitenlandse verkoop genereert bedrijfswinst, maar houdt ook productielijnen open die anders gesloten zouden zijn omdat er steeds minder bestellingen van het Pentagon binnenlopen", aldus Hartung.

"Het draait niet alleen om geld. De wapens die de VS leveren, drijven het conflict in de regio aan. De meest verontrustende deal in de recente wapenverkoop betreft een bestelling van bommen en raketten voor de Saudische luchtmacht, ter waarde van minstens een miljard dollar. Die zijn bedoeld om tegen Jemen in te zetten", zei hij.

Bron: Western Powers Protect Arms Markets Ignoring Civilian Killings
IPS/De Wereld Morgen
   


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Lees meer

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.