Image
banner aalst
Tale Of The Three Jewels - Aalst for Palestine

In solidariteit met het Palestijnse volk steunen we de oproep tot een permanent, niet slechts tijdelijk, staakt-het-vuren. Samen willen we inzicht krijgen in hoe het zover is kunnen komen, en willen we acties ondernemen om Palestijnse families ter plaatse en in Aalst te steunen. 

Op zaterdag 9 december organiseren Vredeshuis Aalst, Diversplus en Netwerk samen een benefiet voor Palestina. Dit doen we met film, eten en gesprek. Daarvoor nodigen we Palestijnse filmmakers Michel Khleifi en Mohanad Yaqubi uit alsook Ludo De Brabander van Vrede vzw. De volledige omzet wordt, in samenspraak met enkele Palestijnse families uit Aalst, beschikbaar gesteld aan een goed doel. Iedereen is welkom voor een open gesprek, om vragen en emoties te delen, om steun bij elkaar te vinden, en bovenal om steun mogelijk te maken voor de slachtoffers.  

We tonen de Palestijnse film Tale of the Three Jewels uit 1995 in aanwezigheid van regisseur Michel Khleifi (1950, Nazareth), één van de belangrijkste Palestijnse filmmakers van de twintigste eeuw.  

Tale of the Three Jewels is een modern sprookje dat wordt afgewisseld met scènes die de dagelijkse realiteit van het leven in Gaza onder bezetting door kinderogen weergeven: armoede, geweld, opsluiting, beperkte mogelijkheden en wanhoop. De droomachtige film toont het verdriet van een verloren kindertijd en duidt op de noodzaak om de kinderen uit Gaza het recht om te dromen terug te geven.  

Youssef, een twaalfjarige Palestijnse jongen, is een kind van de Intifada. Hij woont bij zijn moeder, zijn vader zit in de gevangenis en zijn broer wordt gezocht door het Israëlische leger. Hoewel zijn leven wordt gekenmerkt door geweld en onderdrukking, gebruikt Youssef zijn fantasie om te ontsnappen aan de grauwe werkelijkheid van het vluchtelingenkamp waarin hij leeft. Op een dag, tijdens de jacht op vogels, ontmoet hij de mooie Aïda, een jong zigeunermeisje en leidster van een kinderbende.

Tale of the Three Jewels is de eerste speelfilm die volledig in Gaza werd opgenomen. In 1995 werd de film geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

OVER MICHEL KHLEIFI
Nadat Michel Khleifi in 1970 op twintigjarige leeftijd zijn geboorteland verlaat om in Duitsland in de Volkswagenfabriek te gaan werken, komt hij bij toeval in België terecht waar hij sindsdien woont en werkt. In 1980 keert Khleifi voor het eerst terug naar zijn geboortestreek waar hij enkele documentaires maakt. In 1987 maakte Khleifi zijn fictiedebuut Urs al-Jalil [Wedding in Galilea], een politieke film, gedraaid net voor de Intifada, waarmee hij internationaal naam maakte. Wedding in Galilea werd als eerste Palestijnse film ooit geselecteerd voor het filmfestival van Cannes waar het de Prix de la critique internationale won. Door het tonen van de complexiteit van het leven onder bezetting in al zijn contradicties, markeerden Khleifi’s films een belangrijke verschuiving in de geschiedenis van de Palestijnse cinema. Eerder dan zich te conformeren aan het beeld van een interne homogeniteit en een extern dualisme, zetten zijn films ertoe aan om Palestina en Israël te herbekijken als een samengaan van verschillende stemmen en trajecten van individuen die hun denken en handelen toesnijden op de uitdagingen die hen worden opgelegd. De Brusselse CINEMATEK restaureerde verschillende van zijn films.

OVER MOHANAD YAQUBI 
Mohanad Yaqubi is een filmmaker, producent en een van de oprichters van het in Ramallah gevestigde productiehuis Idioms Film. Hij geeft les aan de International Art Academy in Ramallah en is onderzoeker aan KASK & Conservatorium in Gent. Yaqubi is een van de oprichters van het onderzoeks- en curatorencollectief Subversive Films, dat zich richt op militante filmpraktijken. Yaqubi’s filmografie als producent omvat de documentaire Infiltrators (geregisseerd door Khaled Jarrar, 2013), de kortfilm Pink Bullet (geregisseerd door Ramzi Hazboun, 2014) en als medeproducent de fictiefilm Habibi (geregisseerd door Susan Youssef, 2010) en de kortfilm Though I Know the River is Dry (geregisseerd door Omar R. Hamilton, 2012). In 2013 initieerde en produceerde Yaqubi de anthologie Suspended Time, waarvoor hij met negen filmmakers reflecteerde op de Osloakkoorden.

OVER LUDO DE BRABANDER 
De inwoners van de Gazastrook zijn sinds eind 2008 al voor de zesde keer het slachtoffer van grootschalig militair geweld. De oorlog die Israël sinds de Hamasaanval van 7 oktober tegen Gaza voert is evenwel qua schaal en intenties van een ongezien niveau. Na zes weken vond al 1 op de 200 inwoners de dood, het merendeel van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

De aanval van Hamas was ongemeen brutaal, maar ze grijpt niet plaats in een historisch vacuüm. Wie is Hamas en wat bezielt de organisatie om deze furie te ontketenen? Wat is de voorgeschiedenis en de context van het geweld? Hoe komt het dat Israël zoveel krediet krijgt in Europa en de VS hoewel structureel geweld, de bezetting, kolonisatie en oorlogsmisdaden door de Verenigde Naties goed gedocumenteerd zijn en ook wordt aangeklaagd?

Ludo De Brabander brengt context bij de tragedie die zich afspeelt in Gaza. Hij is woordvoerder van Vrede vzw, activist en publicist. Hij schrijft geregeld bijdragen voor diverse gedrukte en elektronische publicaties rond vredeskwesties, bewapening en het Midden-Oosten, een regio waar hij geregeld rondreist. Hij schreef ook een aantal boeken over deze onderwerpen. Hij volgt de Palestijnse kwestie op de voet, begeleidde er verschillende ‘inleefreizen’ en strijdt al jaren voor de rechten van het Palestijnse volk. Hij is co-auteur van een boek over Gaza dat begin 2024 bij uitgeverij EPO verschijnt.

PRAKTISCH
16u00: Deuren open
16u30: Inleiding door regisseur Michel Khleifi en Mohanad Yaqubi (Subversive Film) (EN)
17u00: Start film
19u30: Nabespreking in het café met Michel Khleifi, Mohanad Yaqubi en Ludo De Brabander (EN)
20u00: Duiding over het huidige conflict door Ludo De Brabander (NL)

Tickets film: 7,5 euro
Lezing Ludo De Brabander: vrije bijdrage

Het café is doorlopend open, vanaf 18:00 kan je aanschuiven voor een aantal Palestijnse lekkernijen, met dank aan Diversplus (vrije bijdrage).

Wil je extra steunen, of kan je er niet bij zijn? Doe een bijdrage via deze link.

Met Mohammed Nahnal, Kana’ Nc’mch, Bushra Karaman
Palestina/BE/FR/UK/ES – 112′
Arabisch gesproken – Nederlands/Frans ondertiteld
De inleiding van regisseur Michel Khleifi start om 16u30, de film start om 17u00.
De lezing van Ludo De Brabander start om 20u00.

Een samenwerking van Diversplus, Vredeshuis Aalst, Vrede vzw, Subversive Film en Netwerk Aalst.

Organisatie
Vredeshuis Aalst, Diversplus en Netwerk
Datum
-
Adres

Cinema Netwerk Aalst
Vakschoolstraat 41
9300 Aalst
België

Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.