Image
Vredesacademie
VREDESACADEMIE - Gratis lessenreeks over de bevrijdingsstrijd van de Koerden, de Palestijnen en de Sahrawi
Vorming

Een drieluik over de emancipatorische strijd van volkeren voor hun rechten. In deze tweede reeks van de Vredesacademie geven we geschiedenis en context bij de bevrijdingsstrijd van Palestijnen, de Koerden en de Sahrawi.

14 maart | De Koerdische strijd voor een democratisch confederalisme

Deniz Agbaba, bestuurslid Vrede vzw en activiste

De Koerdische bevolking is een van de grootste volkeren zonder eigen staat. Ze leven verdeeld over vier landen -Turkije, Syrië, Irak en Iran- waar ze een geschiedenis van discriminatie en verzet kennen. In Rojava, in het noordoosten van Syrië, experimenteren Koerden vandaag onder moeilijke oorlogsomstandigheden met een politiek project dat bekend staat als het democratisch confederalisme.

Na wat historische en maatschappelijke context, bespreken we deze strijd voor radicale basisdemocratie en gelijke rechten.

21 maart | Palestijnen en de Israëlische kolonisatie 

Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw

De Palestijnen strijden al vele decennia voor hun rechten. De stichting van Israël in 1948 leidde tot het ontstaan van het Palestijnse vluchtelingenprobleem dat tot vandaag doorleeft. In 1967 bezette Israël de overige Palestijnse gebieden. Sindsdien voert Israël in de Westelijke Jordaanoever een intensieve kolonisatiepolitiek en wordt de Gazastrook aan een blokkade onderworpen. Mensenrechtenorganisaties stellen dat er sprake is van een apartheidspolitiek en zware inbreuken op het internationaal (humanitair) recht.

We brengen de geschiedenis en achtergrond van dit bezettingsconflict in kaart. We onderzoeken waarom de Palestijnse strijd zo moeilijk verloopt en bekijken hoe internationale actoren de weg naar een duurzame vrede belemmeren.

28 maart | De Sahrawi, de strijd van een vergeten volk

Hilt Teuwen, actief bij het Belgisch Comité voor Steun aan het Sahrawi-Volk

De Westelijke Sahara is een voormalige Spaanse kolonie. Na het vertrek van Spanje in 1975, werd het gebied geannexeerd door Marokko. Het Polisario Front, de bevrijdingsbeweging van de Sahrawi, riep er in 1976 de Arabische Democratische Sahrawi Republiek (RASD) uit. Er volgde een bittere oorlog met duizenden slachtoffers. Volgens het internationaal recht beschikken de Sahrawi over het recht op zelfbeschikking. Een omvangrijk Marokkaans kolonisatieprogramma en de economische exploitatie leggen evenwel een hypotheek op zowel autonomie als onafhankelijkheid. 

We brengen een historisch overzicht en bespreking de sociaaleconomische situatie van de Sahrawi in de vluchtelingenkampen in Algerije. Daarnaast onderzoeken we de obstakels en perspectieven voor hun strijd.

Praktische info
  • Het drieluik of de afzonderlijke sessies zijn open voor iedereen en gratis
  • Locatie: De Expeditie, Dok Noord 4F, Gent
  • Gelieve in te schrijven via eva@vrede.be
  • Startuur is telkens 19u30
  • Facebook-event
Organisatie
Vrede vzw
Datum
-
Adres

De Expeditie
De Studio (zaal)
Dok Noord 4F
9000 Gent
België

Talen
Nederlands
Taaliconen
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed. Meer info.
Toegankelijkheid
De locatie is rolstoeltoegankelijk.