Aanval op Koerden in Syrië
Artikel
4 minuten

Na drie dagen van onlusten tussen Koerden en Arabieren in het Syrische noordoosten zijn er volgens Koerdische bronnen al minstens zeventig en volgens de westerse pers veertien doden gevallen. De eerste doden vielen vrijdag 12 maart bij een voetbalmatch in Qamishli.

Na drie dagen van onlusten tussen Koerden en Arabieren in het Syrische noordoosten zijn er volgens Koerdische bronnen al minstens zeventig en volgens de westerse pers veertien doden gevallen. De eerste doden vielen vrijdag 12 maart bij een voetbalmatch in Qamishli.

Na drie dagen van onlusten tussen Koerden en Arabieren in het Syrische noordoosten zijn er volgens Koerdische bronnen al minstens zeventig en volgens de westerse pers veertien doden gevallen. De eerste doden vielen vrijdag 12 maart bij een voetbalmatch in Qamishli.

Kort voor de match van het Syrische kampioenschap in de Koerdische stad Qamishli moest beginnen, riepen de supporters van het Arabische team (Fotowa) van de stad Deir al-Zor provocerende pro Saddam Hussein slogans en beledigden ze de Koerdische leiders van Irak en het Koerdische volk. De supporters van de Arabische ploeg droegen volgens een rapport op de Arabische website van de BBC wapens en messen en begonnen de Koerdische supporters van het al-Jihad team – met voornamelijk Koerdische supporters - met stenen te bekogelen. De Koerdische supporters probeerden te vluchten, waarbij sommige slachtoffers – waaronder drie Koerdische kinderen - werden vertrappeld in het tumult. Daarop heeft de politie met scherp geschoten waarbij nog eens zes doden en een honderdtal gewonden vielen. Bij de rellen die hierna uitbraken, kwamen naar schatting vijf mensen om, wat het totaal aantal doden op veertien bracht.

Zaterdag braken er rellen uit aan de rand van de stad Qamishli bij de begrafenis van drie Koerdische slachtoffers. De rouwenden werden opnieuw aangevallen door gewapende pro-Saddam personen. Meer dan 200000 Koerden hebben hierop heftig gereageerd. Hierbij vielen nog eens vier doden en honderden gewonden. Zaterdag en zondag is het Koerdische protest overgeslagen naar de gehele Koerdische regio. Er werden incidenten gesignaleerd in al-Hassaka, Koban, Afrin, Derik, Aleppo, Serê Kamiyê en Amouda. Ook in Damascus kwamen de Koerden op straat. Hierbij kwamen nogmaals minstens negen Koerden om het leven en veertig mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

De autoriteiten hebben een uitgaansverbod afgekondigd in Qamishli, al-Hassaka en Amouda, de drie belangrijkste Koerdische steden in het Noordoosten van Syrië, en eveneens in de Koerdische wijken van Damascus en Aleppo.

Volgens Koerdische bronnen is Qamishli momenteel geïsoleerd; Koerden mogen de stad niet meer verlaten in tegenstelling tot de Arabieren. Bovendien zouden Arabieren door de Syrische autoriteiten worden bewapend. Aangezien journalisten geen toestemming meer krijgen tot de steden, is het moeilijk om momenteel precieze informatie te krijgen over de huidige toestand in Syrisch Koerdistan.

Met zo'n twee miljoen Koerden vertegenwoordigen de Koerden in Syrië 11% van de Syrische bevolking. De Koerden worden echter niet vermeld in de Syrische grondwet. Zo'n 160 000 Koerden werd de Syrische nationaliteit ontzegd. Hierdoor hebben zij geen stemrecht, geen recht op eigendom, mogen ze niet naar de staatsscholen gaan en kunnen ze geen openbaar ambt uitoefenen. Sinds meer dan veertig jaar, toen de Baath-partij de macht greep, hebben de Koerden geen culturele rechten.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad vreest de creatie van een Irakese Koerdische staat die ook de integriteit van het Syrische grondgebied zou bedreigen. Deze preoccupatie verklaart ook de recente toenadering tussen Damascus en Ankara.

In Brussel voerden zaterdag zo'n honderdtal Koerden een protestactie voor de Syrische ambassade. Een aantal manifestanten drong door tot in de hal van de ambassade en gaven er pamfletten af aan een medewerker van de ambassadeur. De politie pakte zo'n zestigtal Koerden op, waarvan een twaalftal het bevel kreeg het land te verlaten.

Uit solidariteit met het Koerdische volk in Syrië, in naam van de verdediging van hun rechten, voor de democratie en voor de erkenning van de Koerdische identiteit door de Syrische autoriteiten, heeft het Koerdisch Instituut te Brussel beslist om vanaf vandaag haar lokalen open te zetten voor de Koerden van Syrië in België. Zij zullen de komende drie dagen bij ons verblijven en hebben beslist om een hongerstaking en een sit-in te organiseren. Hiermee willen zij aandacht vragen voor de bloedige gebeurtenissen in Syrisch Koerdistan van de afgelopen dagen.

Deze manifestatie in het Koerdisch Instituut te Brussel heeft als doel de Belgische en Europese autoriteiten en pers te sensibiliseren. Totnogtoe zijn deze erg passief gebleven en dit ondanks de ernst van de toestand van de Koerden in Syrië.

Wij vragen de Belgische en Europese autoriteiten, de pers en ook de publieke opinie hun verantwoordelijkheid op te nemen en tegen het terrorisme van de Arabische Saddam aanhangers en de Syrische staat te ageren.

Iedereen is altijd welkom in het Koerdisch Instituut te Brussel om hun solidariteit te met de Syrische Koerden te betuigen.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met het Koerdisch Instituut te Brussel:

++32/(0)2 230 89 30

of de heer Alomar Ziwar: 0474/82 01 80 of Habo Mohamed: 0472/76 13 03


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.