De EU geeft 15 miljoen dollar 'creatieve' steun aan de Israëlische oorlogsindustrie
De EU geeft 15 miljoen dollar 'creatieve' steun aan de Israëlische oorlogsindustrie
Artikel
4 minuten

De onderdrukking van Palestijnen en Israëlisch staatsgeweld worden gesponsord door het Europees programma ter ondersteuning van wetenschappelijke innovatie (red.). 

Laten we nooit de wonderen vergeten die verricht zijn door het Relatiebureau van Donald Trump. Voor een tijdje in 2020, konden we stoppen met ons zorgen te maken over een dodelijk virus en de vredesakkoorden vieren tussen Israël en landen waarmee het nooit in oorlog was geweest. Door deze akkoorden te bemiddelen, kon Trump voor een tweede termijn gaan, zich voordoend als deels Ghandi en deels Cupido. De verkiezingen gingen niet zo goed als hij gehoopt had. Maar het mooie liefdesverhaal dat Trump regelde, heeft nu ook Valentijnsdag overleefd. Deze week wordt dit verhaal voortgezet met een wapenbeurs in de Verenigde Arabische Emiraten. Om zijn toewijding aan vrede in het Midden-Oosten te onderstrepen, heeft Israël voor de eerste keer zijn eigen pavilioen op de Internationale Defensiebeurs in Abu Dhabi. Nadat hun lichaamstemperatuur gemeten is, kunnen bezoekers van de beurs zich vergapen aan -ongetwijfeld met grote zorg ontsmette- wapens, die getest werden op Palestijnen.

Op zo’n historische gebeurtenis zou het alleen maar passend zijn om diegenen te gedenken die Israël eerder geholpen hebben bij het omzetten van onderdrukking in opportuniteit. De Europese Unie (EU) is een club die gevormd werd in de nasleep van de verschrikkingen van Wereldoorlog Twee. Om dergelijke gruwelen uit te bannen, heeft de EU nieuwe innovatieve manieren gevonden om de internationale vrede te bevorderen. Eén daarvan is gul zijn tegenover Israëls wapenbedrijven. Twee dergelijke bedrijven -Elbit Systems en Israel Aerospace Industries- ontvingen samen in totaal 15 miljoen dollar van Horizon 2020, het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van de EU.

Verbeelding

Het goedkeuren van deze financiële middelen vereist van de ambtenaren in Brussel dat ze hun verbeelding de vrije loop laten. Om te vermijden de indruk te wekken dat ze misdaden tegen de menselijkheid beloonden, deden ze alsof de laatste twee decennia niet hebben plaatsgevonden. De manieren waarop Israëls wapenbedrijven winst sloegen uit een serie aanvallen op Gaza en het gebruik van surveillance-materiaal op de Westelijke Jordaanoever, werden gewoon uit de geschiedenis geschrapt.

Wapenhandelaars zijn niet de grootste ontvangers van EU-wetenschapssubsidies in Israël. De belangrijkste begunstigden zijn universiteiten. Dat bewijst eens te meer hoe de ambtenaren in Brussel een nieuwe realiteit kunnen uitvinden. In deze nieuwe realiteit zijn de Israëlische universiteiten uitsluitend toegewijd aan de productie van kennis. Hun rol bij het mogelijk maken van staatsgeweld wordt op magische wijze weggeveegd.

Het Weizmann Institute of Science slokte meer dan 244 miljoen dollar op van Horizon 2020. Dat maakt van het instituut Israëls belangrijkste begunstigde. De website van het instituut informeert ons over zijn “missie om de wetenschap te bevorderen ten voordele van de mensheid”. In overeenstemming met die missie organiseert het cursussen voor jonge mensen die op het punt staan het Israëlisch leger te vervoegen. De jongeren die deelnemen kunnen vervolgens Palestijnen gaan doden en verminken, maar ze zullen tenminste weten hoe ze kwantummechanica moeten definiëren. Het zou even onbehouwen zijn om te klagen over de manier waarop het Weizmann Institute samenwerkt met Israëls wapenfirma’s aan verschillende projecten.

Buzz-woorden

Met bijna 197 miljoen dollar is Tel Aviv Universiteit de tweede grootste begunstigde van Horizon 2020. Haar slimme studenten kunnen er een warme band opbouwen met wapenfabrikanten. Dat wordt geïllustreerd door de koffie-uurtjes die Elbit Systems sponsort op de campus. Uiteraard zijn Elbits activiteiten niet beperkt tot het drinken van cappuccino’s. Elbit en de technische afdeling van de universiteit hebben wat ze noemen “een uniek ondernemerschapsprogramma” opgezet om “de volgende generatie technologische leiders een boost te geven”. Dergelijke buzz-woorden maken ongetwijfeld indruk op de EU-ambtenaren die de wetenschapssubsidies beheren. Ze zouden er niet van durven dromen om dit alles te vergallen door pertinente vragen te stellen over wat Elbits huidige generatie technologische leiders uitspookt. Elbit heeft recent een app ontwikkeld die het vernietigen van een Palestijn even eenvoudig maakt als het bestellen van een pizza. Dat is wat de EU innovatie noemt.

De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem is met 193 miljoen dollar Israëls derde grootste begunstigde van Horizon 2020. De gulle toekenning van middelen aan de Hebreeuwse Universiteit kan gezien worden als een triomf van het creatief denken. Ter rechtvaardiging gaat de EU simpelweg voorbij aan het feit dat de universiteit actief is in bezet Oost-Jeruzalem. Een gelijkaardige creativiteit wordt aan de dag gelegd in de manier waarop de EU veinst er zich niet van bewust te zijn dat de Hebreeuwse Universiteit militaire spionnen opleidt.

In totaal ontvingen Israëlische bedrijven en instituties meer dan 1,45 miljard dollar van de EU onder Horizon 2020. Voorbereidingen voor het opvolgend programma –Horizon Europe– zijn volop aan de gang. En Israëlische vertegenwoordigers worden uitgenodigd voor “verkennende gesprekken” over deelname. De informele gesprekken wijzen erop dat de EU de Israëlische innovators wil blijven koesteren. Voor de ambtenaren in Brussel ziet de toekomst er zo verblindend mooi uit dat ze oogkleppen moeten dragen.

David Cronin is mede-redacteur van The Electronic Intifada, waar dit artikel eerder verscheen in het Engels. Hij schreef verschillende boeken over de Palestijnse kwestie en de banden tussen Europa en Israël.

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.