Image
Herdenking Hiroshima en Nagasaki
Herdenking Hiroshima en Nagasaki @ Korenlei, Gent | Foto door Dieter Boone
Gent herdenkt atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki
Actieverslag
3 minuten

Op 6 en 9 augustus 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki verwoest door twee kernbommen van de Verenigde Staten. Niemand weet exact hoeveel mensen daarbij omkwamen, maar de meeste schattingen spreken over 250.000 doden. Deze aanslag tegen de mensheid wordt elk jaar herdacht in Japan en ver daarbuiten. In Gent deden we dat op zondag 8 augustus met muziek en woord in de Sint-Niklaaskerk en de traditionele tewaterlating van lampionnen aan de Korenlei. Onderaan vind je de aftermovie en enkele sfeerbeelden.

De herdenking ging van start in de Sint-Niklaaskerk waar de fototentoonstelling ‘From Above’ van fotograaf Paule Saviano al enkele weken te bezichtigen was. De tentoonstelling toonde een reeks aangrijpende portretten van de overlevenden van de kernbommen, ook wel Hibakusha genoemd. De foto’s werden begeleid door korte tekstjes over de herinneringen van de overlevenden aan de aanvallen en hun latere beschouwingen over oorlog en kernwapens.

Omringd door Hibakusha, bracht Tristan De Pauw een aangrijpend gedicht over de waanzin van de kernbom, speciaal geschreven voor deze gelegenheid. Je kan de opname van het gedicht hier herbeluisteren.

Nadien speelde Duwoh (Anke Hintjes, zang en Bernard Van Lent, accordeon) een repertoire van anti-oorlogsliedjes. Oude stadsliederen en -ballades, bekende en minder bekende liederen wisselden elkaar af.

Vervolgens trokken we naar de Korenlei waar Ludo De Brabander (woordvoerder van Vrede vzw) en Filip Watteeuw (waarnemend burgemeester van stad Gent) het woord namen. Beiden wezen ze op het belang van het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens dat begin dit jaar in werking trad. Sindsdien zijn kernwapens namelijk illegaal onder internationaal recht. Ons land weigert echter om het Verbodsverdrag te ondertekenen en herbergt nog steeds een twintigtal kernbommen van de Verenigde Staten in de militaire basis van Kleine-Brogel. Een gevaar voor mens en planeet. Daarom is het cruciaal om de gebeurtenissen in Hiroshima en Nagasaki te herdenken en dit netelig debat terug op de politieke agenda te plaatsen.

Onder muzikale begeleiding van soprane Anna Pardo Canedo en celliste Eline Duerinck, werden tot slot 76 lampionnen te water gelaten met de hulp van het publiek. Samen riepen we op om voor eens en voor altijd komaf te maken met kernwapens zodat de gruwel van Hiroshima en Nagasaki nooit meer kan plaatsvinden.

Een initiatief van het Vredesoverleg Gent, in samenwerking met Vrede vzw, stad Gent en Cultuur Gent.

Video en montage door Marie Jeanne Vanmol.
Foto’s door Marie Jeanne Vanmol en Dieter Boone.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

Nog steeds worden mens en planeet bedreigd door kernwapens. Ook in het Belgische Kleine Brogel liggen VS kernwapens die binnenkort vernieuwd worden. Hoog tijd om duidelijk te maken dat deze massavernietigingswapens hier (en elders) niet gewenst zijn.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.