Image
migratie

Venezolaanse migranten in Juarez aan de grens tussen Mexico en de VS (10/2022); shutterstock.com

Het boemerangeffect van de sancties tegen Cuba en Venezuela
Artikel
4 minuten

"We zullen blijven aandringen op het aanpakken van de grondoorzaken van migratie”, stelde de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador onlangs. "Sancties en blokkades kunnen niet worden gehandhaafd. 

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador -AMLO- geeft de VS-sancties tegen landen zoals Cuba en Venezuela de schuld van de stroom van migranten die zijn land doorkruist op zoek naar een beter leven in de Verenigde Staten. 

Tijdens zijn dagelijkse persbabbel vorige week maandag zei López Obrador dat er 10.000 migranten per dag de weg vinden naar de Mexicaanse grens met de Verenigde Staten. De president betreurde de recente dood van negen Cubaanse vrouwen en één meisje die Mexico waren binnengekomen vanuit Guatemala en zich verstopt hadden in een overladen vrachtwagen die de zondag voordien verongelukte in de zuidelijke staat Chiapas. Zeventien andere migranten geraakten gewond in de crash.

López Obrador bracht het overlijden van de migranten in verband met het internationaal veroordeelde VS-embargo tegen Cuba, dat de eilandstaat -volgens een VN-rapport uit 2018- tijdens de afgelopen zeven decennia op zijn minst 130 miljard dollar heeft gekost .

"Daarom blijven we aandringen op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van migratie, de oorsprong", zei hij. "Kom tot de kern en stop met politiseren, denk aan mensenrechten boven ideologie. Sancties en blokkades kunnen niet worden gehandhaafd. We moeten de landen... met de grootste armoede helpen. Er moet universele broederschap zijn."

López Obrador herhaalde ook zijn kritiek op de aanhoudende militaire hulp van de VS aan Oekraïne, terwijl er dichter bij huis zoveel armoede en ellende is. “Hoeveel hebben ze uitgetrokken voor de oorlog, 30 of 50 miljard?… Dat is het meest irrationele wat er kan zijn, en schadelijk”, zei hij.  

"De VS spendeert veel meer aan de oorlog in Oekraïne dan aan het verhelpen van armoede in Latijns-Amerika en de Caraïben", aldus AMLO.

Op de persbriefing van vorige vrijdag merkte López Obrador op dat de VS “veel meer” spendeert aan “de oorlog in Oekraïne dan aan het verhelpen van armoede in Latijns-Amerika en de Caraïben”.

De president drong er bij de VS op aan om “blokkades op te heffen en te stoppen met het lastigvallen van onafhankelijke en vrije landen”, en een “geïntegreerd plan voor samenwerking” te implementeren “zodat de Venezolanen, de Cubanen, de Nicaraguanen, Ecuadoranen, Guatemalanen en Hondurezen niet gedwongen zouden worden om te emigreren.” 

López Obradors opmerkingen –die er kwamen op een moment dat hoge functionarissen van de Biden-regering, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas, en minister van Justitie Merrick Garland zich opmaakten voor een bezoek aan Mexico- hernemen recente verklaringen van de Colombiaanse president Gustavo Petro.

"De blokkade tegen Venezuela heeft een soort van boemerangeffect dat nu de Verenigde Staten treft, het land dat net heeft besloten om de blokkade op te leggen. Dus klopt de bevolking die het in armoede heeft gedreven nu aan de deur”, legde Petro -Colombia's eerste linkse president- op 21 september uit aan Democracy Now!. "Veel [Venezolanen] zijn vertrokken, en wat ze nu willen is de Verenigde Staten bereiken”, zei hij. “Hoe kan de exodus voor een deel gereduceerd worden? Wel, hef de blokkade tegen Venezuela op.” 

"De littekens van de geschiedenis, de invasies van vroeger, het oude imperialisme, de oude overheersing, blijven wegen op de mensheid”, voegde Petro toe. “Daarom moet een regering als die van Biden… de littekens laten helen. Ze zullen niet weggaan, maar laat ze helen. Maak een einde aan blokkades en ga een meervoudige dialoog aan. Ik denk dat dit ons allemaal ten goede zou komen, zowel in Noord-Amerika als in Zuid-Amerika.”  

Onder druk van de VS heeft Mexico hard opgetreden tegen migranten, in een poging om vluchtelingen, asielzoekers en degenen die op zoek zijn naar betere economische omstandigheden te beletten om de gezamenlijke grens van de landen te bereiken. Checkpoints, discriminatie, en vermeende zware mensenrechtenschendingen -waaronder beschietingen met echte kogels en verkrachtingen- zijn toegenomen in sommige delen van Mexico, vooral aan de zuidelijke en noordelijke grenzen.

Ondertussen documenteren mensenrechtenorganisaties aanhoudend “frequente en ernstige” mishandelingen van migranten en sommige VS-burgers, gepleegd door personeel van het VS-ministerie van Binnenlandse Veiligheid aan de zuidelijke grens.

Dit vertaalde artikel verscheen eerder op Common Dreams.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.