Sinds enkele maanden probeert OIP Sensor Systems een belangrijk contract binnen te halen om de marinecomponenten van de Belgische en Nederlandse legers te voorzien van nieuwe oorlogsschepen, meer bepaald mijnenjagers, met de slogan 'Koop Belgisch'.
Hoewel OIP Sensor Systems ooit opgericht werd als een Belgische bedrijf, en het nog altijd een fabriek heeft nabij Gent, is het nu wel degelijk volledig in Israëlische handen. De Israëlische wapenfabrikant Elbit Systems kocht het in 2003 op. Het moederbedrijf Elbit produceerde witte fosfor munitie en drones die herhaaldelijk werden (en worden) ingezet in de Gazastrook. Elbit voorziet het Israëlisch leger ook van clustermunitie (verboden volgens het internationaal recht wegens het arbitrair en gruwelijk karakter ervan). De verkoop van wapens aan het Israëlisch leger is goed voor een vijfde van de totale inkomsten van Elbit. OIP Systems zelf produceert wapencomponenten voor de export naar Israël.
Een tweet van Elbit bevestigt dat de producten die momenteel aangeprezen worden bij de Belgische en Nederlandse legers “gebaseerd zijn” op materiaal dat al geproduceerd werd in Israël. Zo zouden de schepen het door Elbit ontwikkelde Seagull onderwaterwapensysteem omvatten. “Koop Israëlisch” zou dus een meer accurate slagzin zijn voor OIP's charme-offensief ten opzichte van België en Nederland.
De Belgische regering bewees in het recente verleden al dat het geen problemen lijkt te hebben met het kopen van Israëlische wapens, al is algemeen geweten dat deze wapens vaak live getest worden op de Palestijnse bezette bevolking. In 2015 haalde Elbit een contract van 150 miljoen dollar dollar binnen voor de bewapening van infanteriesoldaten in België, Nederland en Luxemburg.
De nieuwe oorlogsschepen maken deel uit van het Belgische wapenmoderniseringsprogramma dat een miljardenbudget toegewezen kreeg. Naast het feit dat kopen bij Israëlische wapenfabrikanten op zich al totaal immoreel is, gezien ze een belangrijke radar zijn binnen het aanhoudende illegale bezettingsregime, zouden er in tijden van bezuinigingen op sociaal vlak, klimaatcrisis, enzovoort sowieso geen miljarden uitgegeven mogen worden aan bewapening. Zoals zelfs de schoolkinderen in België weten, zijn er veel dringendere maatschappelijke noden.