Image
Internationale Kernwapenconferentie in Wenen 8-9 december 2014
Beeld: ICAN
Internationale Kernwapenconferentie in Wenen 8-9 december 2014
2 minuten

De Oostenrijkse regering organiseert de derde internationale conferentie in een nieuw internationaal proces dat beweging wil brengen in het kernwapendossier.

Eerder vonden er al conferenties plaats in Mexico en Noorwegen. Oostenrijk wil het internationale ontwapenings- en nonproliferatiegerime versterken en momentum creëren voor kernontwapening. Het aanhoudend gebrek aan vooruitgang in internationale fora is onaanvaardbaar en gevaarlijk, zeker in tijden van escalerende conflicten tussen kernwapenstaten, denken we maar aan Oekraïne.

Deze derde conferentie zal focussen op de voor de mensheid onaanvaardbare gevolgen van een bewuste of accidentele nucleaire explosie. Méér dan 150 regeringen zullen vertegenwoordigd zijn in Oostenrijk, waaronder voor het eerst ook delegaties van kernwapenstaten zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk.
Wij zijn verheugd te horen dat ook België, waar in het kader van het NAVO-lidmaatschap 20 Amerikaanse kernbommen opgeslagen liggen, dit maal een serieuze delegatie naar de conferentie stuurt.

Dit strookt met de Belgische regeringsverklaring waarin België "ijvert voor internationale initiatieven met het oog op een verbod of minstens een betere controle op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of een buitensporig effect op burgers." Kernwapens vallen zonder twijfel onder die beschrijving.

ICAN (de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens) roept de regeringen op om gebruik te maken van deze opportuniteit en onderhandelingen aan te kondigen die moeten leiden tot een kernwapenverbod.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens steunt deze oproep en hoopt dat onze Belgische regering actief en constructief zal bijdragen aan deze Conferentie. Volgend jaar vindt immers de vijfjaarlijkse Herzieningsconferentie plaats van het Non-Proliferatieverdrag in New York, waar men helaas zal moeten concluderen dat er totaal geen vooruitgang geboekt werd op vlak van kerontwapening. Een bittere vaststelling in het jaar waarin men in Japan 70 jaar Hiroshima en Nagasaki zal herdenken.

Op 5 december geeft Tony De Brum, minister van Buitenlandse zaken van de Marshall Eilanden meer uitleg over de rechtzaak die de republiek lopen heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tegen de kernwapenstaten

Op 6 december is er een keynote lecture van o.a. Eric Schlosser, Amerkaans onderzoeksjournalist en auteur van het boek 'Command and Control'


Het volledige programma kan u hier terugvinden


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.