Jean Luc Dehaene en de kernwapens
Foto: Michiel Hendryckx
Jean Luc Dehaene en de kernwapens
1 minuut

De overleden premier Jean-Luc Dehaene was peter van de Time to Go-campagne voor de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens van Belgische bodem.

Hij participeerde in die hoedanigheid aan een promo-filmpje dat te bekijken is via www.youtube.com/watch?v=Sff_SX1y2vE&feature=youtu.be

"Graag ga ik in op de vraag om het peterschap van de actie “Time to go” op te nemen. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft een nucleair arsenaal op Belgisch, laat staan Europees 'theater', geen plaats meer. België nam destijds onder mijn regering de lead voor een verdrag tot verbod van landmijnen, later ook voor het verbod van clustermijnen. Nu zou ons land binnen het kader van de NATO het voortouw moeten nemen voor een kernwapenvrije wereld. Een terugtrekking uit België kan hierbij een belangrijke stap zijn". Dehaene heeft meerdere keren verklaard dat hij het heel moeilijk had met het standpunt van de christen-democraten tijdens het kernwapendebat in de jaren 1980. Toch moet ook opgemerkt worden dat hij als eerste minister (van 1992 tot 1999) nooit de kans gegrepen heeft om een initiatief te lanceren om van de kernwapens in België af te geraken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.