Politie in Turkse gevangenissen
Politie in Turkse gevangenissen
Artikel
3 minuten

De Coördinatie 'Stop de oorlog tegen het Koerdische volk' is diep geschokt over de zoveelste brutale actie van de politie in Turkse gevangenissen. Volgens de laatste berichten zouden daarbij, naast talrijke gewonden, minstens 17 mensen zijn omgekomen.

De Coördinatie 'Stop de oorlog tegen het Koerdische volk' is diep geschokt over de zoveelste brutale actie van de politie in Turkse gevangenissen. Volgens de laatste berichten zouden daarbij, naast talrijke gewonden, minstens 17 mensen zijn omgekomen. De meeste doden zijn gevangenen die gedurende 61 dagen in hongerstaking waren gegaan uit protest tegen de F-type gevangenissen. Volgens Amnesty International kunnen gevangenen er geïsoleerd of in kleine groep ondergebracht worden, zoals dat nu al het geval is in de speciale gevangenis van Kartal. Een delegatie van AI bezocht in juni de bouwwerf van de Sincan F-type-gevangenis en stelde vast dat deze mogelijks niet aan de internationale normen zullen tegemoet komen.

 De Coördinatie toont zich ook verontrust over berichten van arrestaties op grote schaal onder de demonstranten die hun steun betuigden aan de hongerstakers. Het hardhandig optreden leverde naar verluidt al één dode op. Daarnaast arresteerde de politie op verschillende plaatsen mensenrechten-, vakbondsactivisten en andere vertegenwoordigers van ngo's. De politie viel ook binnen in het kantoor van de mensenrechtenorganisatie IHD in de Koerdische stad Van, waarbij documenten van de afdeling in Istanbul werden in beslag genomen.

  • De Coördinatie eist dat de ingeburgerde praktijk van marteling of het gebruik van excessief geweld tegen gevangenen onmiddellijk wordt stopgezet.
  • De coördinatie vraagt een onafhankelijk onderzoek naar de recente gebeurtenissen. De doodsoorzaak van overledenen moet worden vastgesteld, zodat de verantwoordelijkheden kunnen worden vastgelegd.
  • De coördinatie dringt er bij de Belgische regering op aan om dit politiegeweld ten strengste te veroordelen. Daarnaast vraagt de coördinatie dat de regering onderzoekt hoe Turkije onder druk kan worden om werk te maken van het respect van mensen- en volkenrechten.
  • De Coördinatie dringt er bij de Europese Unie op aan om een opschorting van de douane-unie met Turkije en een bevriezing van elke procedure in het kader van het kandidaat-lidmaatschap van Turkije tot de EU ernstig te overwegen.
  • De coördinatie roept mee op om vrijdag 22 december 2000 om 16u voor de Turkse ambassade te protesteren tegen het politieoptreden (Montoyerstraat 4 te Brussel – Metro Troon).

De Coördinatie nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de conferentie "De Europese Gemeenschap, Turkije en de Koerden" in de Congreszaal van de Kamer (Huis der Parlementairen, Leuvenseweg 21, 1008 Brussel) op vrijdag 22 december 2000 van 9u30 tot 13u. Een van de deelnemers is Akin Birdal, ex-voorzitter van de Turkse Mensenrechtenorganisatie-IHD (info: Koerdisch Instituut – 02/230.89.30)

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.