Image
Vredescafé: De klimaat- en de vredesbeweging in dialoog
Vredescafé: De klimaat- en de vredesbeweging in dialoog
Webinar
3 minuten

In het kader van Belmundo 2021 organiseerde Vrede op 17 maart samen met Intal Gent en het Masereelfonds een gesprek tussen de klimaat-en de vredesbeweging over het thema 'system change'. Het webinar kan je onderaan dit artikel herbekijken.

De avond werd ingeleid en gemodereerd door klimaatjournaliste Tine Hens die, naar eigen zeggen, wel wat weet over klimaat, maar erg weinig over de impact van militarisering op de wereld. Toch was haar intuïtieve stelling correct: oorlog verergert de klimaatcrisis onder meer via zijn vernietigingen, zijn koolstofuitstoot en zijn desastreuze impact op mensenlevens en al het andere leven op deze planeet. Tegelijkertijd vergroot de klimaatcrisis het risico op oorlog: oorlog omwille van schaarse waterbronnen, om grond en om voedsel. Zowel in het geval van oorlog als bij klimaatverandering zijn het de zwakkeren die de hoogste tol betalen.

Ook Ludo De Brabander (Vrede vzw) en Lien Vandamme (11.11.11 en de Klimaatcoalitie) zagen een aantal onvermijdelijke linken tussen de strijd voor het klimaat en de strijd voor een vredevolle en rechtvaardige internationale samenleving. Daarnaast zagen ze veel mogelijkheden om elkaars beweging te versterken en samen te werken.

Ludo poneerde bijvoorbeeld dat bij de aankoop van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen geen rekening is gehouden met de impact van de CO2-uitstoot. Deze gevechtsvliegtuigen verbruiken maar liefst 60% meer brandstof dan de huidige F-16 gevechtsvliegtuigen. Dat wil zeggen dat de uitstoot van één vlieguur van een F-35 gevechtsvliegtuig ongeveer evenredig is aan de uitstoot van acht auto’s over een heel jaar. Het militair apparaat heeft dus ongelofelijk veel invloed op de mondiale CO2-uitstoot. Lien beaamde dat de uitstoot van legers over heel de wereld drastisch verminderd moet worden om de klimaatdoelstellingen, die op de klimaatconferentie in Parijs werden afgesproken, te halen.

De CO2-uitstoot van één vlieguur van een F-35 gevechtsvliegtuig is ongeveer gelijk aan de uitstoot van acht auto’s over een heel jaar.

Verder merkte Lien op dat er momenteel meer mensen op de vlucht zijn voor natuurrampen, dan voor conflicten. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen als we de klimaatverandering niet tijdig aanpakken. Zo schat men dat tegen 2050, 200 miljoen klimaatvluchtelingen op zoek zullen gaan naar een nieuwe, meer leefbare woonplaats. Nochtans worden mensen die vluchten omwille van klimaatsveranderingen nog steeds niet beschermd onder het internationaal recht. We zien enkel een sterk gemilitariseerde aanpak waarbij de grenzen worden gesloten. 'Men moet eindelijk werk maken van het aanpakken van de oorzaken', beaamde Ludo.

Conclusie: het is uiterst zinvol om de vredesbeweging en de klimaatbeweging op regelmatige basis samen te brengen, samen te werken en elkaar te versterken in onze gemeenschappelijke strijd.

Herbekijk het volledige webinar hier:


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.