Vredeswandelaars diep ontgoocheld
Artikel
4 minuten

"De oorlog is begonnen". De vredeswandeling, met 2.000 tot 3.000 deelnemers, die zondag van het Noord- naar het Zuidstation in Brussel trok, was nog maar net ontbonden toen de bombardementen in Afghanistan begonnen. "Onze vrees blijkt uit te komen", zei een ontdane organisator.

"De oorlog is begonnen". De vredeswandeling, met 2.000 tot 3.000 deelnemers, die zondag van het Noord- naar het Zuidstation in Brussel trok, was nog maar net ontbonden toen de bombardementen in Afghanistan begonnen. "Onze vrees blijkt uit te komen", zei een ontdane organisator. "Wij eisen van onze regering dat ze de steun aan dit soort acties stopzet."

"Oef", had hij gedacht. "Wij hebben onze vredesboodschap kunnen overbrengen." Ludo De Brabander van vzw Vrede had nog maar net een zucht van opluchting geslaakt toen een collega hem opbelde om te zeggen dat de bombardementen in Afghanistan begonnen waren. "Het is allemaal voor niets geweest", dacht hij. Hij had gehoopt uit te kunnen blazen na de vele slapeloze nachten die met de organisatie van een vredesbetoging gepaard gaan. Hij was nog niet eens thuis. Hij zocht zo gauw hij kon een vriend op en keek ontzet naar de berichten die hij op televisie zag.

"Dat men nu toch is begonnen met de bombardementen", zegt Ludo De Brabander van vzw Vrede, "heeft ons diep ontgoocheld".

"We hebben al een telefoonronde georganiseerd en overlegd met alle grote organisatoren van de vredesbetoging in Brussel", zei hij gisteren. "We hebben onmiddellijk besloten om een samenkomst te organiseren aan de Amerikaanse ambassade." De vredesorganisaties roepen iedereen op om vandaag om 17 uur massaal voor de ambassade aanwezig te zijn. "We veroordelen de acties die zopas ondernomen zijn", zegt De Brabander. "Wij eisen van onze regering dat ze haar steun aan dit soort acties stopzet. Dit is duidelijk een militaire actie die een heel regime op de knieën wil krijgen. Dit is een oorlog waar ook de gewone burgers het slachtoffer van zijn. Dit is gevaarlijk."

De vredesbetoging in Brussel was gisteren van start gegaan aan de drie WTC-torens. Dat was meteen een stuk (on)gewilde symboliek voor de manifestanten die opriepen om het hoofd koel te houden. Ze vroegen te vermijden dat de wereld na de aanslagen op de WTC-torens in New York in een spiraal van geweld zou belanden. "De betogers willen dat de terroristen berecht worden, niet dat het Westen massaal gaat bombarderen in Afghanistan", zegden de organisatoren. Na afloop pleitten vertegenwoordigers van de Islamitische en de Joodse Gemeenschap in ons land voor het behoud van de verdraagzaamheid.

De vredeswandeling was een initiatief van een breed forum van een vijftigtal heel uiteenlopende verenigingen waaronder de traditionele vakbonden, Amnesty International, Broederlijk Delen, het Humanistisch Verbond, 11.11.11. Oxfam, Vrede, Chiro Vlaanderen, de Bond Beter Leefmilieu en verschillende vertegenwoordigers van klein links en enkele Christelijke bewegingen zoals ACAT-Vlaanderen. Er was ook een kleine Islamistische afvaardiging.

Het viel daarbij op dat deze brede vredesbeweging grote overeenkomsten vertoont met de antiglobalisten waarvan ook Attac present was. Ludo De Brabander van de vzw Vrede die namens het platform een afsluitende toespraak hield, wees erop dat er een radicale ommezwaai moet komen in de Noord-Zuidverhouding en dat er een evenwichtiger verdeling moet komen van de economische en politieke macht. Ook hij stelt vast dat sommige verenigingen zoals de Bond Beter Leefmilieu hun actieterrein verruimen van de pure milieuproblematiek tot ruimere thema's zoals wereldvrede en antiglobalisme.

Een van de leuzen was "Geen Belgische deelname aan de oorlog". Die slogan was waarschijnlijk de reden waarom er in de betoging zo weinig sporen te zien waren van de traditionele partijen. De regering besliste vorige week immers drie oorlogsschepen uit te sturen om steun te verlenen bij een eventuele militaire actie.

Voor de Volksunie waren Bert Anciaux en Patrik Vankrunkelsven aanwezig. Van de federale regeringspartijen was er een afvaardiging van de Agalev- en SP-jongeren en enkele individuele Agalev-parlementsleden zoals senator Michiel Martens en het Vlaamse parlementslid Veerle Declerck.

"Er is binnen onze partij heel wat gepraat over al dan niet deelnemen aan deze vredeswandeling. Er is beslist dat de partij het manifest niet zal ondertekenen. Individuele leden, zoals ik, mogen dat wel doen", zei senator Martens. Ludo De Brabander zei dat de vredesbeweging de gruwelijke aanslagen van 11 september ondubbelzinnig veroordeelt. Maar zei hij:"Wraak en vergeldingsacties zijn niet alleen contraproductief, ze passen niet in een rechtstaat en zijn verboden volgens het internationaal recht."

(Uit: De Standaard - 8 oktober 2001)


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.