Image
Waarom zijn buitenlandse militaire basissen problematisch?
Waarom zijn buitenlandse militaire basissen problematisch?
Podcast
1 minuut
Audio file

Verschillende grootmachten beschikken over buitenlandse basissen. Tussen de 90 en 95% (meer dan 800) van de overzeese basissen worden uitgebaat door de VS. Op verre afstand volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland met tussen de 10 en 20 militaire basissen.

Ludo De Brabander legt in een interview met Redactie Radio Centraal uit dat deze basissen een militair verlengstuk vormen van politieke, economische en handelsbelangen. Buitenlandse militaire basissen zijn o.m. problematisch op ecologisch en sociaal vlak, zoals talrijke gevallen van grondwatervervuiling met toxische stoffen, geluidsoverlast en seksueel geweld. Ze worden ook gebruikt voor undercoveroperaties van de CIA en voor 'harde' ondervragingen of gevangenzetting van terreurverdachten.

Met het gastland heeft de VS akkoorden lopen om ervoor te zorgen dat ze de facto juridische immuniteit genieten. De jongste jaren is de belangstelling gegroeid voor het grondstoffenrijke Afrika die zich ook militair vertaalt. Landen met grootmachtambities zoals Turkije, proberen er voet aan grond te krijgen met o.m. basissen in de strategisch belangrijke Hoorn van Afrika.

Lees ook 'Waarom er verzet is tegen militaire basissen'


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!