Persbericht
Printvriendelijke versie
Nationale manifestatie tegen nieuwe gevechtsvliegtuigen krijgt steun van honderddertig organisaties
Foto: Platform Geen Gevechtsvliegtuigen

Nationale manifestatie tegen nieuwe gevechtsvliegtuigen krijgt steun van honderddertig organisaties

Honderddertig organisaties scharen zich achter de oproep van de vredesbeweging om zondag 24 april (14u) te betogen in Brussel (Kunstberg/Centraal Station) tegen de geplande vervanging van de gevechtsvliegtuigen.

Afgelopen winter keurde de regering een militair investeringsplan goed waaronder de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Volgens officiële ramingen zal het hele programma voor gevechtsvliegtuigen de belastingbetaler 15 miljard kosten in de komende decennia. De beslissing valt op het moment dat de regering de begroting niet rondkrijgt en de ene besparingsmaatregel na de andere afkondigt. Ons land dreigt zich zwaar in de schulden te steken van zodra het contract voor nieuwe gevechtsvliegtuigen is getekend.


Het platform 'geen gevechtsvliegtuigen' vindt het onverantwoord dat er miljarden in oorlogsmaterieel worden gestopt terwijl ons land dringend behoefte heeft aan meer middelen voor conflictpreventie, diplomatie en sociale, milieu en publieke investeringen (jobs, onderwijs, klimaatmaatregelen,...). Investeren in sociale cohesie is meteen ook het beste middel in de strijd tegen het terrorisme.


Het platform wil geen gevechtsvliegtuigen die worden ingezet bij buitenlandse missies om zoals in landen als Afghanistan en Libië chaos en destabilisering te veroorzaken. De mislukte militaire interventies van de afgelopen jaren zorgen voor de voedingsbodem waarop extremistische organisaties gedijen en rekruteren. Het platform verzet zich ook tegen de nucleaire taken van de gevechtsvliegtuigen in NAVO-verband, meer bepaald het transport van de atoombommen in Kleine Brogel.

Het platform 'geen gevechtsvliegtuigen' vindt het onverantwoord dat er miljarden in oorlogsmaterieel worden gestopt terwijl ons land dringend behoefte heeft aan meer middelen voor conflictpreventie, diplomatie en sociale, milieu en publieke investeringen (jobs, onderwijs, klimaatmaatregelen,...).


Het platform krijgt de steun van tal van organisaties waaronder 11.11.11, Broederlijk Delen, Beweging.net, Vlaams ABVV, KVLV vrouwen met vaart, Oxfam België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Greenpeace België, LBC-NVK,… Ook de bevolking moet niet weten van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Volgens een enquête van de UA is slechts 25% van de Belgen daarvoor gewonnen. 30.000 mensen tekenden inmiddels de petitie tegen de vervanging van de gevechtsvliegtuigen.

De manifestatie van zondag 24 april start om 14u aan de Kunstberg naast het Brusselse Centraal Station met een aantal toespraken van vertegenwoordigers van het platform 'geen gevechtsvliegtuigen'. De muziek wordt verzorgd door de Brusselse groep Jaune Toujours. Omstreeks 15u wordt een parcours afgelegd via het Centraal-Station, langs de Sint-Michielskerk, de Lignestraat en de Congresstraat naar Madou waarna de optocht de kleine ring volgt tot aan de Naamse Poort om daarna terug te keren naar de Kunstberg/het Centraal Station. Er worden duizenden deelnemers verwacht.
 

Meer info via:

http://geengevechtsvliegtuigen.be of https://www.facebook.com/events/434218100117300/

steun ons

© 2020 vrede vzw - website by