Image
De laatste weken tonen de noodzaak om de vervangingsprocedure van de F-16's stop te zetten
Illustratie: Platform Geen Gevechtsvliegtuigen
De laatste weken tonen de noodzaak om de vervangingsprocedure van de F-16's stop te zetten
Persbericht
2 minuten

Persbericht. De jongste drie weken is ons land in een schandaalsfeer terechtgekomen als gevolg van manipulaties in de vervangingsprocedure voor de F-16's van het Belgische leger.

De manœuvres van minister Vandeput en de regering die sinds het einde van de Paasvakantie hun verantwoordelijkheden proberen te ontvluchten en de « F-16 gate » trachten te minimaliseren zijn schandalig. De politieke inzet van dit dossier is groot : het gaat over een dossier van meer dan 15 miljard euro die de belastingbetaler moet betalen voor de aanschaf van 34 gevechtsvliegtuigen met liefst de capaciteit om kernbommen te transporteren. 34 gevechtsvliegtuigen die de komende 40 jaar ten dienste zullen staan van de Belgische internationale politiek. Daarnaast gaat het over transparantie van de beleidshandelingen, respect voor de parlementaire democratie en de inschrijving van het leger in het democratische proces.

Dankzij de getuigenis van Kolonel X tijdens de hoorzitting van 18 april hebben we nu de bevestiging dat we de beslissing om de F-16's van het Belgische leger te vervangen kunnen uitstellen naar 2029 zonder extra investeringen. Dat bespaart België 900 miljoen euro.

Het achterhouden van deze cruciale informatie door het leger en de poging van de regering om het belang daarvan te bagatelliseren, zijn kenmerkend geworden voor een procedure die van bij het begin vooringenomen is en dat over de hele lijn. De schandalige wending die het dossier nu genomen heeft, moet leiden tot de politieke conclusie dat de F16-vervangingsprocedure door de huidige regering moet stopgezet worden.

Voor het platform « Geen gevechtsvliegtuigen - Pas d’avions de chasse » is de stopzetting van de procedure noodzakelijk omdat het democratische en maatschappelijke debat over de zin en onzin van de vervanging van de gevechtsvliegtuigen tijdens deze legislatuur nooit is gevoerd.

Op zondag 22 april organiseert het platform om 14u een betoging in het Jubelpark om te benadrukken dat het noodzakelijk is om de vervangingsprocedure van de F16 te stoppen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.