Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen' lanceert een nieuwe campagne. De regering zegt dat we moeten besparen maar vindt vele miljarden voor nieuwe gevechtsvliegtuigen en ander militair materieel.
De regering zweert bij besparingen om de begroting rond te krijgen… met één uitzondering: de militaire uitgaven. De minister van Defensie heeft zich er toe geëngageerd om niet minder dan 7,5 miljard euro aan militaire contracten te tekenen tegen het einde van deze legislatuur.
Om deze ondraaglijke tegenstrijdigheid aan te klagen en het publieke debat daarover opnieuw aan te zwengelen, lanceert het platform "Geen gevechtsvliegtuigen" een nieuwe campagne aanstaande donderdag 25 januari. Het platform wil deze budgettaire anomalie aan de kaak stellen door de geplande investeringen voor de aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen te plaatsen tegenover de desinvesteringen die in de begroting nochtans reëel een bijdrage kunnen leveren aan vrede en stabiliteit.
Justitie, sociale zekerheid, gezondheidszorg, openbaar vervoer, armoedebestrijding of de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering…. alle openbare diensten lijken te worden opgeofferd op het altaar van de soberheid.
Alle? Duidelijk niet. Vreemd genoeg gaat de regering voor militaire investeringen het ene budgettaire engagement na het andere aan, zonder dat deze enorme uitgaven het voorwerp zijn van een open en tegenstrijdig publiek debat.
Zo tekende onze regering in juni 2017 een contract voor de aankoop van 477 gepantserde voertuigen ter waarde van 1,1 miljard euro. Op 22 december 2017 is 260 miljoen euro geïnvesteerd in de aankoop van een tankervliegtuig. Tegen juni 2018 wil de regering de contracten tekenen voor de aankoop van 6 mijnenvegers en twee fregatten voor een totaal bedrag van meer dan 2 miljard euro. Het "contract van de eeuw" dat voor het einde van dit jaar moet worden gesloten is de aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen, waarvoor 3,6 miljard euro is voorzien. Merk op dat het Defensie-agentschap van het Amerikaanse ministerie van Defensie begin deze week de kostprijs van dit contract schatte op 6,53 miljard dollar (5,34 miljard euro).
Wordt er bespaard op de publieke diensten om de militaristische honger van onze regering te stillen? Ondanks de soberheid die de overheid keer op keer predikt, stelt het platform "geen gevechtsvliegtuigen" vast dat onze regering blijkbaar de overheidsmiddelen vindt voor megalomane militaire investeringen die ten koste gaan van de burger. Die ziet het sociale opvangnet van de staat uit elkaar vallen.
Om de bezwaren tegen deze aankoop kenbaar te maken en de burgers concrete actiemiddelen voor te stellen, zullen de leden van het platform donderdag 25 en vrijdag 26 januari op 18 verschillende stations en publieke plaatsen in België een vals biljet van 500 € verspreiden (575 € is het bedrag dat elke belastingbetaler moet ophoesten voor de aankoop van 34 gevechtsvliegtuigen). De lijst van de distributiepunten en verantwoordelijke personen is op aanvraag beschikbaar.
Website campagne: http://www.geengevechtsvliegtuigen.be