Image
Vredesactivisten brengen onverwachts bezoek aan de ambtswoning van de premier
Foto's: Marie Jeanne Vanmol
Vredesactivisten brengen onverwachts bezoek aan de ambtswoning van de premier
Persbericht
2 minuten

Vredesactivisten nodigen zichzelf uit bij premier Michel, na diens weigering om in gesprek gaan met vertegenwoordigers van het platform dat zich verzet tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de F-16’s.

 Een dertigtal actievoerders vatte vrijdagochtend om 8u30 post aan de Wetstraat 16 om de begrafenis van onze democratie, veiligheid en welvaart aan te klagen.

Het platform ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’, dat zo’n 130 organisaties uit het maatschappelijk middenveld telt, had een onderhoud gevraagd met premier Michel om hem uit te leggen waarom de beweging zich verzet tegen deze aankoop van 3,6 miljard euro.

De weigering van Premier Michel om het maatschappelijk debat aan te gaan getuigt van arrogantie tegenover de 38.000 mensen die een petitie tegen de vervanging van de gevechtsvliegtuigen hebben ondertekend. Het is een uiting van oude politieke cultuur om een democratisch, open en inclusief debat met het maatschappelijk middenveld te weigeren terwijl de deuren voor lobbyisten van de wapenindustrie wagenwijd openstaan.

Met de komst van nieuwe gevechtsvliegtuigen begraaft de regering niet alleen onze veiligheid, maar ook de democratie. Als we het stappenplan van de regering volgen, zullen er nog begrafenissen plaatsvinden: de sociale zekerheid, justitie, gezondheidszorg, jeugddiensten,... En dat allemaal zonder enig sociaal overleg of democratische dialoog met het maatschappelijk middenveld.

Het platform, ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’ heeft heel wat bezwaren geuit tegen deze megalomane aankoop in tijden waar de bevolking wordt gevraagd om besparingen in de sociale zekerheid te slikken. Gevechtsvliegtuigen zijn bovendien de slechtst mogelijke investering als we echt een bijdrage willen leveren tot vrede en stabiliteit. Het kan ook niet zijn dat de regering de gevechtsvliegtuigen verder wil uitrusten voor de nucleaire taken in NAVO-verband.

Het Platform kreeg de steun van 38.000 mensen die een petitie ondertekenden die inmiddels is overhandigd aan de voorzitter van het parlement. Het wordt tijd dat de politieke wereld luistert en de bezwaren ernstig neemt.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.