Image
102 Vlaamse Steden en Gemeenten vragen kernwapenverbod op Internationale Dag van de Vrede
Illustratie: Vrede vzw
102 Vlaamse Steden en Gemeenten vragen kernwapenverbod op Internationale Dag van de Vrede
Persbericht
3 minuten

Vrede vzw plaatst dit jaar de internationale dag van de vrede in het teken van het gloednieuwe verdrag voor een kernwapenverbod. België weigert het te tekenen. 102 steden en gemeenten daarentegen steunen de eis voor een kernwapenverbod.

Wapperende vredesvlaggen

21/9 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk ‘Burgemeesters voor de Vrede’ besteden hier jaarlijks de nodige aandacht aan. Een wapperende vredesvlag in het straatbeeld in de week van 21 september maakt hun vredeswens zichtbaar.

Wie aan vrede denkt, komt al gauw uit bij beelden van oorlog, terrorisme en de dreiging van kernwapens. Gelukkig is er op dat laatste vlak positief en hoopvol nieuws te melden!
 

VN-kernwapenverbod

Na een lang voorbereidend proces vonden dit jaar multilaterale onderhandelingen plaats in New York over een nieuw VN-verdrag dat kernwapens moet verbieden. Op 7 juli 2017 werd de finale tekst van het nieuwe verdrag goedgekeurd door 122 landen. Naast biologische en chemische wapens worden eindelijk ook de meest destructieve wapens ter wereld verboden. Op 20/9 wordt het verdrag in New York officieel opengezet ter ondertekening door alle VN-lidstaten.

Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 is er nu dus een internationaal verdrag goedgekeurd dat de productie, het bezit en het gebruik van kernwapens ondubbelzinnig verbiedt voor alle landen en onder alle omstandigheden. Dat is niet minder dan een historische stap.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens in de wereld (en België), maar verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van verdere ontwapening en verhoogt de druk op financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

België nam echter niet deel aan de onderhandelingen in New York en zal het VN-kernwapenverdrag op 20 september in New York niet tekenen. Het is daarom belangrijk dat de Vlaamse steden en gemeenten samen met hun inwoners een duidelijk signaal geven: wij willen een verbod op kernwapens! België moet dit nieuwe verdrag zo snel mogelijk ondertekenen.
 

Lijst van steden die de campagne steunen (lijst op 21/9):

Aarschot, Anzegem, Assenede, Beersel, Bekkevoort, Beringen, Bierbeek, Bocholt, Boechout, Bornem, Brugge, Damme, Deinze, Denderleeuw, Dendermonde, Diepenbeek, Diest, Dilbeek, Edegem, Eeklo, Erpe-Mere, Gavere, Geel, Geetbets, Gent, Haacht, Halle, Ham, Harelbeke, Hechtel-Eksel, Herentals, Herenthout, Herzele, Heusden-Zolder, Heuvelland, Hoesselt, Houthalen-Helchteren, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Kaprijke, Kasterlee, Keerbergen, Knokke-Heist, Koekelare, Koksijde, Kruibeke, Laakdal, Laarne, Lanaken, Landen, Leuven, Lier, Lint, Lokeren, Lummen, Maaseik, Maarkedal, Machelen-Diegem, Mechelen, Meerhout, Meeuwen-Gruitrode, Meise, Merelbeke, Meulebeke, Mortsel, Nazareth, Neerpelt, Nieuwkerken, Ninove, Opglabbeek, Oudenburg, Oudenaarde, Peer, Putte, Riemst, Rijkevorsel, Roeselaere, Rotselaar, Schelle, Sint-Amands, Sint-Niklaas, Steenokkerzeel, Ternat, Tielt, Torhout, Turnhout, Vilvoorde, Vorselaar, Waasmunster, Wachtebeke, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wolvertem-Merchtem, Wortegem-Petegem, Zaventem, Zelzate, Zonnebeke, Zottegem, Zwijndrecht. Enkele foto's van steden en gemeente vind je hieronder.

Enkele opvallende lokale campagnes;

Leuven drukte en verspreidde vredesaffiches, Gent ontrolt een vredesvlag van 30 op 50m in basisschool De Lotus, Sint-Amands, Ieper en Edegem verspreiden actief vredesvlaggen uit onder de bewoners, …

Foto’s van de vredesvlaggen worden gedeeld via #vredesvlag of de facebookpagina


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Campagne

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. Vrede vzw roept al enkele jaren op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.