Image
50 actievoerders tegen Belgische deelname luchtoperaties boven Syrië
Foto's: Vrede vzw
50 actievoerders tegen Belgische deelname luchtoperaties boven Syrië
Actieverslag
2 minuten

Vanmiddag verzamelden zo'n 50 actievoerders op de Gentse Korenmarkt. Omstreeks 14u00 vielen verschillende activisten neer. Ze hielden bordjes omhoog met de slogan "Geen bombardementen in onze naam".  Met deze Die-In actie maakten zij duidelijk dat zij niet akkoord zijn met de beslissing van het kernkabinet om vanaf juli bommen te droppen boven Irak en Syrië. Een fotoverslag.

Geen bombardementen in onze naam!

Het kernkabinet heeft ingestemd met de Belgische deelname aan de luchtoperaties boven Syrië. Vanaf juli kunnen Belgische F-16’s bommen droppen boven zowel Irak als Syrië. Onze regering kiest daarmee nogmaals voor oorlog en toont weinig geleerd te hebben uit de voorbije militaire interventies. De interventies in Afghanistan, Irak en Libië zorgden voor chaos en leverden de voedingsbodem voor extremistische gewelddadige terreurgroepen.

De beslissing van het kernkabinet is daarnaast ook in strijd met het internationaal recht. De VN Veiligheidsraad heeft namelijk geen mandaat gegeven voor een militaire actie. De beslissing werd genomen zonder enig maatschappelijk en parlementair debat.

Nieuwe bombardementen zorgen voor burgerslachtoffers, nieuwe vluchtelingenstromen, vernieling van infrastructuur,....

De actievoerders eisen dat de regering haar beslissing herziet en zich actief inzet bij het zoeken naar diplomatieke oplossingen. Deze regering doet net het omgekeerde: ze bespaart op departementen die juist noodzakelijk zijn in de preventieve strijd tegen terreur, terwijl ze miljoenen verkwist in een luchtoperatie waarvan op voorhand geweten is dat ze contraproductief en gevaarlijk is voor de veiligheid van mensen hier en ter plaatse


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.