Image
Alles wat je nog niet wist over de NAVO
Docwerkers
Alles wat je nog niet wist over de NAVO!
Video
2 minuten

(Video onderaan de pagina.) 

Dacht je dat kernwapens een oud verhaal zijn uit de jaren19 60? Dat ze niets meer zijn dan een herinnering uit het verleden, zoals Duitse spionagefilms of roken op kantoor? Dan heb je het mis. Nucleaire wapens zijn meer dan ooit terug van nooit weggeweest.

NAVO 2030, het nieuwe NAVO-rapport stelt het heel duidelijk: "De NAVO blijft een cruciale rol spelen bij het handhaven van zowel conventionele als nucleaire afschrikking." en: “kernwapens zijn vanaf het begin een cruciale pijler geweest van de collectieve defensie van de NAVO”.

En wie dacht dat de Koude Oorlog tot het verleden behoorde, heeft het ook mis. Het rapport stelt duidelijk: “Vandaag staat de NAVO tegenover twee 'systemische rivalen', Rusland en China”.

Wat is de NAVO? Een relict uit de Koude Oorlog, dat er na de val van de muur in slaagde om zichzelf heruit te vinden: van een alliantie voor de collectieve verdediging naar een bondgenootschap dat zich de vrijheid neemt om in andere delen van de wereld te interveniëren. Sinds het einde van de Koude Oorlog voerde de NAVO oorlog in voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Libië. De NAVO en haar leden steunden ook inhumane regimes zoals Saoedi-Arabië dat een brutale oorlog voert in Jemen.

In het NAVO 2030-rapport spreekt de NAVO opnieuw oorlogstaal. Het neemt Rusland en China in het vizier en drijft de confrontatie en bewapening op. Nu al is de NAVO goed voor 55% van de wereldwijde militaire uitgaven en het gaat verder in stijgende lijn. Dat voelt bedreigend voor andere landen.

Vrede is geen kwestie van meer wapens en militairen. Het is een kwestie van diplomatie, ontwapening en menselijke veiligheid.

Ontwapening verkleint niet alleen het risico op gewelddadige confrontaties, het maakt ook middelen vrij die nodig zijn om te investeren in mens en milieu. En dat kan op zijn beurt zorgen voor meer veiligheid, een opwaartse spiraal, en dat is goed voor ons allemaal.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Campagne

De NAVO vormt een voortdurende motor voor militarisering. De wereld heeft echter nood aan niet-militaire oplossingen en een versterking van competente internationale platforms voor conflictoplossing, gemeenschappelijke veiligheid en duurzame ontwikkeling.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.