Image
herdenking
Beeldverslag: herdenking Hiroshima & Nagasaki
Actieverslag
2 minuten

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat twee atoomaanvallen de steden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk maakten. Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Vrede herdacht Gent deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Accordeoniste Sara Salvérius opende de Hiroshima en Nagasaki-herdenking met een muzikaal pleidooi voor 'nooit meer oorlog' in de Sint-Baafsabdij. Nadien trokken we naar de Rodetorenkaai voor twee toespraken van burgemeester Mathias De Clercq en Ludo De Brabander, vertegenwoordiger van het Vredesoverleg Gent.  Vervolgens lieten we 75 lampionnen te water onder muzikale begeleiding van soprane Anna Pardo en celliste Eline Duerinck vanop een houten boot op Portus Ganda.

Herdenken is belangrijk om lessen te trekken voor de toekomst. Het drama van Hiroshima en Nagasaki joeg een kwartmiljoen mensen de dood in. Dat bloedbad heeft niet verhinderd dat wereldwijd nog steeds 13.400 kernwapens staan opgesteld. De herdenking in Gent wil een duidelijke boodschap meegeven aan de huidige regeringsonderhandelaars: maak werk van kernontwapening en teken het VN-Verdrag voor een Verbod op Nucleaire Wapens (TPNW) zoals 84 andere landen dat al deden. Inmiddels hebben 44 landen dat Verdrag ook geratificeerd. Als 50 landen dat hebben gedaan treedt het in werking.

Bekijk hier beneden het fotoverslag door fotograaf Vinnie De Craim en een opname van de toespraken door Ludo De Brabander en burgemeester Mathias De Clercq. Een uitgebreid videoverslag vind je op Gent in Beeld.

De herdenkingsplechtigheid werd voorafgegaan door een reeks van panelgesprekken naar aanleiding van 75 jaar Verenigde Naties. Een fotoverslag van deze gesprekken vindt u binnenkort op https://stad.gent/nl/vredeshuis/75-jaar-verenigde-naties


Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.