Image
De misplaatste 'Afghanistan-goed-nieuws-show' van de NAVO
Foto: Cpl. James L. Yarboro, U.S. Marine Corps
De misplaatste 'Afghanistan-goed-nieuws-show' van de NAVO
Artikel
3 minuten

Op 31 december eindigt de NAVO-gevechtsmissie in Afghanistan. En hoewel Secretaris-generaal Jens Stoltenberg ons graag anders doet geloven, is de NAVO-opdracht op een complete mislukking uitgedraaid.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is Afghanistan 'stabieler en voorspoediger dan ooit te voren'. De NAVO-baas beweerde bovendien dat de NAVO kan terugblikken op een 'succesvolle' missie. Tekenend: hij zei dat op een officiële NAVO-ceremonie in Kaboel die op een geheime locatie doorging... uit vrees voor aanslagen van de Taliban. Er ligt een wereld van verschil tussen de werkelijkheid die de NAVO via de media oreert en de realiteit op het terrein.

Een paar weken geleden bracht de VN-missie (UNAMA) een heel andere boodschap: het aantal burgerdoden zal dit jaar met bijna 20% stijgen. Op dit ogenblik staat de teller van dertien jaar oorlog voeren op 21.000 burgerdoden en een ongekend hoog aantal gewonden en getraumatiseerden. De grafieken tonen dat het aantal burgerdoden jaarlijks verder de hoogte ingaat. Maar de grootste doder is niet het geweld, maar om een bijproduct van de oorlog: armoede en honger. Miljarden dollars hulp verhinderden niet dat een derde van de bevolking wordt bedreigd met honger. Afghanistan kent de tweede grootste moedersterfte en derde grootste kindersterfte (119 per duizend!) ter wereld.

Opiumhandel

De VN constateerde dit jaar ook nog dat de opiumproductie naar recordhoogte is gegroeid, met een stijging van 17%. In vergelijking met het jaar 2000 gaat het om een verdubbeling. Met 90% van de mondiale opiumproductie is Afghanistan de grootste narcotica-staat ter wereld. De inkomsten, goed voor 15% van het bruto binnenlands product, gaan zowel naar de Taliban als naar overheidsfunctionarissen, boeren en handelaars.

Misschien al goed ook, want economisch zit het land aan de grond. Het kan alleen maar overleven dankzij de miljarden dollars uit het buitenland en de inkomsten uit de illegale opiumhandel. De begroting wordt slechts gedekt door 37% eigen legale inkomsten. De perspectieven ogen niet erg optimistisch. Minstens een kwart van de kinderen tussen 5 en 14 jaar oefent kinderarbeid uit en het gaat in stijgende lijn. Dat betekent dat ze geen of slechts onvoldoende onderwijs krijgen. Het is al jaren een probleem en er komt geen verandering in waardoor 71% van de bevolking ouder dan 15 jaar analfabeet is.

Imago

De Financial Times rekende onlangs nog uit dat de oorlog in Afghanistan alleen aan de VS 1.000 miljard dollar heeft gekost. Volgens een extrapolatie op basis van de beschikbare cijfers kostte de Belgische deelname aan de NAVO-missie minstens 600 miljoen euro. Een enorme verspilling van waardevolle middelen voor nul resultaat. Wat nu? Zonder een eerlijke en correcte evaluatie van de buitenlandse aanwezigheid in Afghanistan, ziet het er niet naar uit dat er lessen zullen worden getrokken die er voor kunnen zorgen dat het roer wordt omgegooid.

Voor de NAVO gaat het vooral over imago. Het einde van de NAVO-gevechtsmissie betekent geen einde van de NAVO-aanwezigheid in het land. De nieuwe missie heet 'Resolute Support' en zal nog 12.500 troepen tellen die het Afghaanse leger moeten trainen en ondersteunen. De commandant van Resolute Support, John F. Campbell, is niet minder bedreven in de propagandataal die de NAVO noodgedwongen moet hanteren om de miljarden dollars die in de oorlog zijn geïnvesteerd te verantwoorden. Tijdens de afscheidsmissie weerklonk zijn hoerageroep cynisch: 'Samen hebben we het Afghaanse volk uit de duisternis van de wanhoop getild en het hoop gegeven voor de toekomst.'

Maar boven alle newspeak uit dwingt de werkelijkheid ons tot vooral één conclusie: de NAVO-opdracht is op een complete mislukking uitgedraaid. Geen overwinning, maar een smadelijke nederlaag.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.