Image
Panetta, de nieuwe baas van de drones
Foto: U.S. Army
De wereld heeft een verdrag nodig tegen het gebruik van bewapende drones
Artikel
5 minuten

Onschuldige mensen zullen blijven sterven totdat we een manier vinden om het gebruik van dit wapensysteem te stoppen. De risico's zullen toenemen naarmate 'Artificial Intelligence' (AI) steeds meer richt- en lanceerbeslissingen overneemt.

Burgeractivisme om tot veranderingen te komen in de manier waarop wrede oorlogen worden gevoerd, is extreem moeilijk, maar niet onmogelijk. Burgers hebben met succes verdragen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gedrukt om kernwapens af te schaffen en het gebruik van landmijnen en clustermunitie te verbieden.

Natuurlijk zullen landen die dergelijke wapens willen blijven gebruiken het voorbeeld van de overgrote meerderheid van de landen in de wereld niet volgen en deze verdragen niet ondertekenen. De Verenigde Staten en de andere acht kernwapenstaten weigeren het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (TPNW) te ondertekenen. De Verenigde Staten en 15 andere landen, waaronder Rusland en China, hebben geweigerd het verbod op het gebruik van clusterbommen te ondertekenen. En de VS en 31 andere landen, waaronder Rusland en China, hebben geweigerd het verdrag over het verbod op landmijnen te ondertekenen.

Het feit dat oorlogszuchtige ‘schurkenstaten’, zoals de Verenigde Staten, weigeren verdragen te ondertekenen die gewild zijn door de meerderheid van de landen in de wereld, weerhoudt gewetensvolle en sociaal verantwoordelijke mensen er niet van om hen tot inkeer te proberen brengen, in het belang van het voortbestaan van de menselijke soort.

We weten dat we het moeten opnemen tegen rijke wapenproducenten die de gunst van de politici in deze oorlogslanden kopen via donaties aan politieke campagnes en andere giften.

Tegen deze achtergrond werd op 10 juni 2023 in Wenen, Oostenrijk, tijdens de Internationale Top voor Vrede in Oekraïne, het nieuwste burgerinitiatief voor een verbod op een specifiek oorlogswapen gelanceerd. 

Bewapende onbemande vliegtuigen behoren tot de favoriete oorlogswapens van de 21e eeuw. Met deze geautomatiseerde vliegtuigen kunnen menselijke operatoren vanop tienduizenden kilometers afstand rondkijken via camera's aan boord van de toestellen. Er hoeft geen mens op het terrein te vertoeven om te verifiëren wat de operatoren vanuit het vliegtuig -dat zich duizenden meters boven de grond kan bevinden- denken te zien.

Als gevolg van onnauwkeurige gegevensanalyse door drone-operatoren zijn duizenden onschuldige burgers in Afghanistan, Pakistan, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Gaza, Oekraïne en Rusland afgeslacht door Hellfire-raketten en andere munities die per drone werden afgevuurd. Onschuldige burgers die trouwfeesten en begrafenisplechtigheden bijwoonden zijn afgemaakt door drone-piloten. Zelfs mensen die de slachtoffers van een eerste droneaanval ter hulp snelden, zijn gedood in wat een "double tap" wordt genoemd.

Bewapende onbemande vliegtuigen behoren tot de favoriete oorlogswapens van de 21e eeuw. 

Veel legers in de wereld volgen nu het voorbeeld van de Verenigde Staten en willen dodelijke drones hebben. De VS zette volop bewapende drones in, in Afghanistan en Irak en doodde duizenden onschuldige burgers in deze landen.

Het gebruik van bewapende drones stelt legers vrij van het sturen van soldaten naar het oorlogsterrein om de doelwitten te bevestigen of te controleren of de gedode personen wel de geviseerde doelwitten waren. Drones zijn een gemakkelijke en veilige manier voor militaire apparaten om hun vijanden uit te schakelen. De onschuldige dodelijke slachtoffers kunnen gecategoriseerd worden als “collaterale schade”, waarbij zelden een onderzoek wordt ingesteld naar de manier waarop de inlichtingen die hebben geleid tot de dodelijke aanvallen, tot stand zijn gekomen. Als er per toeval toch een onderzoek komt, worden drone-operatoren en inlichtingenanalisten altijd vrijgepleit van enige verantwoordelijkheid voor het buitengerechtelijk vermoorden van onschuldige burgers.

Een recente en een van de meest gepubliceerde drone-aanvallen tegen onschuldige burgers vond plaats in augustus 2021 in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, tijdens de mislukte VS-evacuatie uit het land. Na urenlang een witte auto te hebben gevolgd waarvan inlichtingenanalisten vermoedden dat deze een mogelijke ISIS-K bommenwerper vervoerde, lanceerde een VS-drone-operator een Hellfire-raket op de auto op het moment dat die een kleine woonwijk binnenreed. Op datzelfde moment kwamen zeven kleine kinderen naar de auto gerend. Terwijl VS-bevelhebbers de dood van de niet-geïdentificeerde personen aanvankelijk omschreven als een "rechtvaardige" droneaanval, bleek toen de media de zaak onderzochten, dat de bestuurder van de auto Zemari Ahmadi was, een werknemer van ‘Nutrition and Education International’, een hulporganisatie uit Californië. De man had net zijn dagelijkse route afgelegd voor het leveren van materialen op verschillende plaatsen in Kaboel. Iedere dag wanneer hij terug thuiskwam renden zijn kinderen het huis uit om de laatste meters mee te rijden tot op de plaats waar hun vader de auto parkeerde. Uiteindelijk werden er drie volwassenen en zeven kinderen gedood in wat later werd bevestigd als “een ongelukkige” aanval op onschuldige burgers. Geen enkele militair werd berispt of gestraft voor de fout aan tien onschuldige mensen het leven kostte.

Tijdens de afgelopen 15 jaar heb ik reizen gemaakt naar Afghanistan, Pakistan, Jemen en Gaza om te praten met families waarvan onschuldige geliefden gedood werden door drone-piloten die de toestellen bestuurden vanop honderden, zo niet duizenden kilometers afstand. Hun verhalen zijn gelijkaardig. De drone-piloten en de inlichtingenanalisten -over het algemeen jonge mannen en vrouwen van in de 20- interpreteerden een situatie verkeerd die eenvoudig uitgeklaard had kunnen worden door militairen op het terrein (‘boots on the ground’).

Maar het leger vindt het gemakkelijker en veiliger om onschuldige burgers te doden dan zijn eigen personeel uit te sturen om ter plaatse evaluaties te doen. Onschuldige mensen zullen blijven sterven totdat we een manier vinden om het gebruik van dit wapensysteem te stoppen. De risico's zullen toenemen naarmate AI steeds meer richt- en lanceerbeslissingen overneemt.

Het hier voorgestelde verdrag is een eerste stap in de zware strijd voor het beteugelen van de steeds meer geautomatiseerde en bewapende drone-oorlogvoering op afstand.

Sluit je alsjeblieft aan bij de Internationale Campagne voor een Verbod op Bewapende Drones en onderteken de petitie en verklaring die we in Wenen presenteren en uiteindelijk voor de Verenigde Naties willen brengen.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.