Image
Diplomatiek steekspel over nucleair programma Iran
Diplomatiek steekspel over nucleair programma Iran
Artikel
2 minuten

De onderhandelingen in Genève tussen de P5+1 en Iran kennen een lange voorgeschiedenis. In dit dossier geven we u hiervan een kort overzicht. Vervolgens brengen we een aantal achtergrondanalyses bij de huidige onderhandelingen in Genève

De onderhandelingen in Genève tussen de P5+1 en Iran kennen een lange voorgeschiedenis. In dit dossier geven we u hiervan een kort overzicht. Vervolgens brengen we een aantal achtergrondanalyses bij de huidige onderhandelingen in Genève. 

Sinds in 2002 bekend geraakte dat Iran in Natanz een installatie aan het bouwen was voor de verrijking van uranium woedt er een diplomatiek steekspel over het vermeende nucleaire wapenprogramma van Iran. Zes grootmachten, de VS, Rusland, China en de drie Europese landen (de EU3) Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, vormden in juni 2006 de P5+1 om voortaan gezamenlijk te onderhandelen met Iran over het nucleair programma. De P5 zijn de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad die tegelijk ook de officiële kernwapenmogendheden zijn. Duitsland zit mee rond de tafel omdat het een belangrijke handelspartner is van Iran en vooral omdat het Iraans nucleair programma sterk afhankelijk is van Duitse producten en diensten. 

De VN Veiligheidsraad heeft inmiddels zes resoluties gestemd over het nucleaire programma van Iran. Resolutie 1696 (juli 2006) vroeg de stopzetting van de activiteiten die verbonden waren aan de verrijking van uranium. Resoluties 1737 (december 2006), 1747 (maart 2007) en 1803 (maart 2008) voerden geleidelijke sancties in tegen Iraanse verantwoordelijken en entiteiten die betrokken zouden zijn bij het vermeende Iraanse nucleaire wapenprogramma. Resolutie 1835 (september 2008) herhaalde de boodschap van resolutie 1696 en bevestigt ook het sanctieregime van de daarop volgende resoluties, zonder evenwel bijkomende sancties. Resolutie 1929 (juni 2010) verzwaarde het sanctieregime omdat Iran onvoldoende samenwerkte en geen gehoor gaf aan de vraag tot stopzetting van de uraniumverrijking. 

Onderhandelingen in 2013 en Genève

De huidige onderhandelingsronde begon in Almaty (Kazachstan) in februari 2013 onder leiding van Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordigster van het Buitenlands Beleid van de EU. Tijdens een bijeenkomst in Genève op 16 oktober verklaarde Iran dat het bereid was om onaangekondigde bezoeken tot de nucleaire sites toe te staan in een poging om tot een vergelijk te komen met het Westen. De algemene verwachting is dat er in november eindelijk een akkoord uit de bus zou komen, maar op 10 november blijkt dat Frankrijk dwars ligt omdat het niet zomaar een ontwerptekst van akkoord zoals overeengekomen tussen Iran en de VS wil aanvaarden. Er wordt een nieuwe onderhandelingsronde aangekondigd op 20 november.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.