Image
Doomsday Clock nooit dichter bij middernacht- reactie Belgische Coalitie tegen Kernwapens
Doomsday Clock nooit dichter bij middernacht- reactie Belgische Coalitie tegen Kernwapens
Opinie
2 minuten

De “Doomsday Clock” van de Bulletin of Atomic Scientists stond sinds 1953 nooit dichter bij middernacht. De Coalitie tegen Kernwapens, de Belgische tak van Nobelprijswinnaar ICAN, roept België en andere landen op tot nucleaire ontwapening om weg te stappen van de nucleaire ondergang.

De “Doomsday Clock” van de Bulletin of Atomic Scientists stond sinds 1953 nooit dichter bij middernacht. De Coalitie tegen Kernwapens, de Belgische tak van Nobelprijswinnaar ICAN, roept België en andere landen op tot nucleaire ontwapening om weg te stappen van de nucleaire ondergang. Op 25 januari 2018 verschoof de Bulletin of the Atomic Scientists de wijzer van de “Doomsday Clock” naar twee minuten voor 12. Enkel in 1953 kwam ze zo dicht bij middernacht.

‘De Doomsday Clock herinnert er ons opnieuw aan dat we vandaag voor belangrijke keuzes staan: slaapwandelen we verder richting nucleaire ondergang of versnellen we het gevecht voor een kernwapenvrije wereld?’, stelt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.

Onderteken VN-kernwapenverbod

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) ontving in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inspanningen om een duidelijk kader te creëren dat ons wegleidt van de nucleaire ondergang. In juli 2017 namen 122 VN-lidstaten een historisch verbodsverdrag aan op kernwapens, dat de weg effent voor versnelde nucleaire ontwapening.

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de politieke druk op kernwapenstaten, beperkt de mondiale bewegingsvrijheid van nucleaire arsenalen en bemoeilijkt de private financiering van kernwapens. Dit wordt door vriend en vijand erkend. De wetenschappers achter de Doomsday Clock verwezen ook expliciet naar het VN-kernwapenverbod als een positieve ontwikkeling.

België kernwapenvrij

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens roept de federale regering opnieuw op om eindelijk concrete actie te ondernemen richting kernwapenvrije wereld. Dat betekent ondertekening van het VN-kernwapenverbod, de verwijdering van Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel (zoals gevraagd door het federale parlement) en ervoor
zorgen dat nieuwe gevechtsvliegtuigen geen nucleaire capaciteit hebben.

‘Het is nu letterlijk twee voor twaalf. Hoeveel herinneringen hebben onze leiders nog nodig om in te zien dat een nucleaire ontwapeningsversnelling dringend nodig is?’, besluit de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.