Image
Video: Wil België wel af van kernwapens?
Montage: Sidi Diarra, Foto: Vrede vzw
Video: Wil België wel af van kernwapens?
2 minuten

132 landen nemen deel aan de VN-onderhandelingen voor een verbod op kernwapens. Het verbod moet onder andere het bezit, gebruik en de productie van kernwapens verbieden. België -in tegenstelling tot Nederland- doet niet mee en boycot de onderhandelingen. Wij vroegen aan de meerderheidspartijen CD&V, MR, N-VA en Open Vld waarom België niet deelneemt.

Commentaar van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens op de uitspraken van de CD&V en N-VA:

  1. VEILIGHEID (CD&V): De NAVO stelt dat het kernwapens nodig heeft om de veiligheid te kunnen garanderen. Maar wat dan met de veiligheid van de andere landen in de wereld die geen kernwapens hebben? Zij willen net een kernwapenvrije wereld om hun veiligheid te kunnen garanderen.
  2. NAVO-SOLIDARITEIT (CD&V): NAVO-solidariteit houdt niet in dat elke lidstaat exact hetzelfde beleid voert. Al jaren weigeren sommige lidstaten (zoals IJsland, Denemarken en Spanje) kernwapens te stationeren. België heeft dat decennialang wel gedaan. Omwille van het Verbodsverdrag zal die taak nu moeten worden afgestoten zonder dat onze solidariteit in vraag moet worden gesteld.
  3. ALTERNATIEVEN VOOR EEN VERBOD (N-VA): Het is niet correct dat België actief deelneemt aan onderhandelingen over een verdrag over verificatie van kernwapens of splijtbaar materiaal. Er vinden op dit ogenblik geen dergelijke onderhandelingen plaats.

Een initiatief van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.

Met dank aan Sidi Diarra voor het film- en montagewerk.

Wat kan jij doen?

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.