Image
_mg_1929.
Nationaal kernwapendebat met Vlaamse politieke partijen
Actieverslag
2 minuten

Op 23 april 2019 organiseerde de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een nationaal kernwapendebat. Dit debat werd ingeleid door Beatrice Fihn, de directrice van ICAN. Daarna gaven vertegenwoordigers van 5 Vlaamse politieke partijen meer duiding over de visie van hun partij over kernwapens in België. 

Beatrice Fihn opende het debat met een toespraak waarin ze duidelijke woorden sprak: ‘the time to act is now.’ Hiermee gaf ze meteen een helder signaal aan onze politici dat het beleid rond kernwapens moet veranderen. Beatrice besprak welke gevaren de kernwapens in Kleine Brogel kunnen betekenen voor de Belgen en nog meer wat de ontploffing van een kernbom in België zou aanrichten. Zo zou een bom van 170 kiloton 200 000 dodelijke slachtoffers maken en nog eens dubbel zoveel gewonden. Beatrice stelt dat politici niet willen dat mensen nadenken over de gevaren van kernbommen in hun achtertuin, maar vindt dat mensen hiervan op de hoogte moeten zijn.

Nadat Beatrice het debat opende, waren de politici aan het woord. Vertegenwoordigers van sp.a (Dirk Van de Maelen), N-VA (Karolien Grosemans) , Groen (Bart Caron), Open vld (Eva De Bleeker) en PVDA (Steven De Vuyst) waren aanwezig. Aan de politici werden drie vragen gesteld: 1. Wat is uw standpunt over de installatie van nieuwe, gemoderniseerde kernbommen in België? 2. Wat is uw standpunt over de nucleaire capaciteit van de nieuwe gevechtsvliegtuigen? 3. Wilt u dat België het VN-kernwapenverbod ondertekent?

De 5 partijen verklaarden allen dat ze voor een kernwapenvrije wereld zijn.  Dit riep meteen de vraag op waarom België dan toch kernwapens stockeert én het VN-kernwapenverbod niet ondertekende. Een terugkomend argument dat Open vld en N-VA hiervoor gaven is dat België het verdrag niet ondertekent omwille van het NAVO verbond. Sp.a, Groen en PVDA zien in de NAVO-verdragen echter geen woord over kernwapens. En wat met al het geld dat in deze massavernietigingswapens gestoken wordt?  Het volledige debat over kernwapens werd gefilmd. Dit komt later online.
 

De moderatie van dit debat werd gedaan door Kamiel Vermeylen van Knack.


Hieronder enkele foto’s van een boeiend debat! 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.