Image
Enorme overstromingen in de Westelijke Sahara
Foto: Ludo De Brabander
Enorme overstromingen in de Westelijke Sahara
Persbericht
2 minuten

De Sahrawibevolking die al 40 jaar vastzit in vluchtelingenkampen in de woestijn heeft sinds vrijdag 16 oktober te lijden onder ongeziene klimatologische omstandigheden. Al een week lang vallen er in dit doorgaans uiterst droge gebied enorme hoeveelheden regen met grote overstromingen tot gevolg.

Een Belgische delegatie (met deelname van Vrede vzw) was getuige van een catastrofe waarvan 190.000 Sahrawi vluchtelingen het slachtoffer zijn. Geen enkele familie blijft gespaard. De lemen huizen storten in elkaar, de inboedel gaat verloren, de reeds beperkte voedselvoorraden zijn bedreigd en er is geen elektriciteit meer. Het plaatselijke ziekenhuis draait op noodgeneratoren en alle infrastructuur kampt met grote waterschade.

De ramp treft een bevolking die al decennia in kampen leeft ten gevolge van de illegale Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara. De vluchtelingen zijn al 40 jaar volledig afhankelijk van humanitaire hulp die de jongste jaren sterk is afgenomen, onder meer door de economische crisis. Daarbovenop zijn er nu de urgente noden bijgekomen door de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden van de afgelopen week.

We roepen de Europese Unie en de Belgische regering op om dringend humanitaire hulp te voorzien. De Rode Halve Maan heeft nood aan tenten, dekens, medisch materieel, constructiematerialen en financiële middelen.

De fragiele situatie van de Sahrawi is het resultaat van de illegale Marokkaanse bezetting en de onwil van internationale instellingen en Europa om tegemoet te komen aan de legitieme eis van het Sahrawi-volk op zelfbeschikking.

 

Deze tekst werd op vrijdag 23/10 verstuurd als persbericht verstuurd door een delegatie ter plaatse bestaande uit Comité Belge de Soutien au peuple sahraoui met CNAPD en Vrede vzw.

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.