Vandaag verdienen vrouwen nog steeds een pak minder en nemen ze meer zorg- en huishoudelijke taken op dan mannen. Seksisme en geweld tegen vrouwen blijven een ernstig probleem in alle lagen van de bevolking en overal in de samenleving. Om een beleid te eisen dat die ongelijkheid wil wegwerken, kwamen op 8 maart -de Internationale Dag van de Vrouw- 2300 mensen de straat op in Gent.
In een zonovergoten Gent betoogden de deelnemers aan de vrouwenrechtenmars afgelopen zaterdag tegen een kil en asociaal beleid dat drastisch wil ingrijpen op de koopkracht, arbeidstijd, sociale zekerheid, democratische rechten en het recht over het eigen lijf. De pensioenopbouw nog moeilijker maken of de 38-urenweek ondermijnen, betekent nog flexibeler werken. Deze plannen zijn catastrofaal voor de financiële onafhankelijkheid van vrouwen, die nu al vaak een pak minder verdienen. De loonkloof in België bedraagt 21% en de pensioenkloof loopt zelfs op tot 31%. Aan de basis liggen de lage lonen in de ‘vrouwelijke’ sectoren, het vele deeltijds werk (meestal onvrijwillig) van vrouwen en onvolledige loopbanen.
Bovendien blijft het regeerakkoord stil over de strijd tegen geweld op vrouwen en blokkeerden de vijf Arizona-partijen in september de uitbreiding van de abortuswet. De afbraakplannen van de nieuwe regering maken vrouwen nog kwetsbaarder en duwen hen verder in de onzekerheid.
Dit alles toont dat vrouwenrechten wel degelijk onder druk staan in België. Maar ook wereldwijd zien we een toenemende verrechtsing. Donald Trump werd voor de tweede keer verkozen tot president van de Verenigde Staten. Hij bouwt aan een uiterst conservatief kabinet door en voor de 1% rijksten, die de rechten van gewone werkende mensen, van vrouwen, van migranten én van LGBTQIA+ bedreigt.
De grote opkomst in Gent was een krachtig signaal voor vrouwenrechten, tegen de maatregelen van De Wever en Bouchez en voor solidariteit met vrouwen over heel de wereld! Heel wat organisaties uit het lokale sociale middenveld -waaronder Vrede vzw- schaarden zich achter de ordewoorden van het organiserend Collecti.e.f 8 maars:
- Stop de besparingen in de publieke diensten. Zorg voor meer investeringen in de kinderopvang-sector en openbare diensten, die kreunen onder jarenlange besparingen.
- Stop het geweld. Wij eisen meer budget voor de opvang van slachtoffers, vorming voor justitie en politie, om te investeren in preventie van seksistisch en seksueel geweld tegen vrouwen* en kinderen, evenals serieus onderzoek naar de omvang van het probleem.
- Mijn lichaam, mijn keuze. Verbeter de abortuswet.
- Solidariteit met vrouwen wereldwijd, want samen met kinderen zijn ze in alle oorlogen en gewapende conflicten het eerste slachtoffer van geweld.
- Solidariteit met de verschillende feministische strijdbewegingen die zich over heel de wereld verzetten tegen de opkomst van rechtse en conservatieve regeringen die de rechten van vrouwen, LGBTQIA+, mensen met een migratieachtergrond, e.a. aanvallen.
Vrede vzw liep tijdens de mars mee in het blok gewijd aan internationale solidariteit. Na de mars was er nog een standenmarkt en een mini-festival met muziek, workshops en een Iftar-maaltijd.