Image
Vrouwenactie
Vrouwenstaking 8 maart
Actieverslag
2 minuten

Op 8 maart vieren we ‘Internationale Vrouwendag’. Op deze dag vragen we extra aandacht voor de onrechtvaardigheden waarmee vrouwen en andere minderheidsgroepen dagelijks geconfronteerd worden. Dit jaar was Vrede aanwezig op de acties in Gent en Brussel.

Een plein vol krijtcirkels, mondkapjes en plakkaten met slogans die er niet om liegen. Dat was het beeld in Gent en Brussel op 8 maart, de Internationale Vrouwendag. Een dag waarbij we extra aandacht vragen voor de ongelijkheden en de onrechtvaardigheden waarmee vrouwen en andere minderheidsgroepen tot op de dag van vandaag nog steeds mee worden geconfronteerd. De noodkreet naar verandering klinkt luider dan ooit onder de druk van de huidige pandemie. Er is verandering nodig en die is dringend. Om deze vraag naar verandering concreet te maken stelde het Collecti.e.f 8 maars 10 eisen op:

  1. Herinvesteer in openbare diensten: Ziekenhuizen, WZC, crèches, opvang, zorg aan huis, gezinsondersteuning, onderwijs, OCMW en CAW’s. We willen meer handen voor de zorg.
  2. Stop geweld tegen vrouwen: Meer strafbaarheid, preventie en hulp voor slachtoffers.
  3. Een minimum loon van 14 euro per uur.
  4. Een minimum pensioen van 1500 euro netto na 40 gewerkte jaren.
  5. Arbeidsduurvermindering: 30 uren week met behoud van loon.
  6. Sociale zekerheid versterken en niet verder afbreken & uitkeringen boven de armoedegrens trekken.
  7. Haal abortus uit het strafrecht.
  8. Maak menstruatieproducten gratis.
  9. Internationale solidariteit: stop racisme en ondersteun integratie.
  10. Stop seksisme en homofobie.

Deze eisen werden aan het begin van de avond verkondigd op de drie podia doorheen Gent. Hierna kreeg de avond vorm door speeches, gedichten, slogans en andere performances. Een geslaagde avond met een duidelijke boodschap: ALS VROUWEN STOPPEN, STOPT DE WERELD!

Bekijk hier het fotoverslag:


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.