Image
Geen bommen voor Syrië
Foto: Alisdare Hickson
Geen bommen voor Syrië
Persbericht
3 minuten

Het kernkabinet heeft zopas beslist om Syrië te bombarderen. Daarmee schrijft de regering zich verder in in de contraproductieve 'oorlog tegen de terreur' en verheft ze de kwaal tot recept. Vrede vzw vindt deze beslissing roekeloos en onverantwoord.

IS heeft ons aangevallen en dus moeten we daar terugslaan, zo klinkt het, terwijl het net dat is wat onze onveiligheid en die van de plaatselijke bevolking in gevaar brengt. Het gaat om een PR-geschenk voor IS dat het Westen luidkeels kan beschuldigen van het vermoorden van moslims. Na elke grote terroristische aanval trappen de landen die erdoor getroffen worden met open ogen in de val. Ze schroeven de buitenlandse bombardementen drastisch op, maken veel slachtoffers en bevestigen op die manier de propaganda van IS, dat de haat ten opzichte van het gewelddadige Westen oppompt en gebruikt om te rekruteren en haar netwerk uit te breiden. De les moet nochtans zijn dat de oorlogen in Afghanistan, Irak en Libië net de voedingsbodem hebben geleverd voor extremistische gewelddadige terreurgroepen.

In overtreding met het internationaal recht

De beslissing van het kernkabinet is ook problematisch omdat ze in overtreding is met het internationaal recht. De VN Veiligheidsraad heeft geen mandaat gegeven voor een militaire actie. Resolutie 2249 roept weliswaar op om alle noodzakelijke maatregelen te nemen, maar doet geen beroep op Hoofdstuk VII van het VN-Handvest dat het gebruik van militaire middelen toestaat. Er is ook geen sprake van 'verdediging' want het is niet Syrië dat de terreuraanslagen heeft uitgevoerd, maar Belgische staatsburgers behorende tot een terreurgroep die oorlog voert in Syrië. In september 2015 - nog voor de terreuraanslagen in Brussel en Parijs - maakte premier Michel al zijn intenties bekend voor luchtbombardementen in Syrië. De terreuraanslagen worden nu aangegrepen om dit plan alsnog ten uitvoer te brengen

Met de Belgische luchtoperatie boven Syrië begeeft onze regering zich in een uitermate complex conflict. Het militaire incident tussen Rusland en Turkije heeft getoond dat dit tot gevaarlijke confrontaties kan leiden met andere militaire partijen. België begeeft zich in een militair avontuur waar enorme risico's aan verbonden zijn.

Vrede vzw beschuldigt onze regering bovendien van politiek opportunisme. De bombardementen moeten de VS paaien onder meer ter compensatie van onze 'te lage' inspanningen op vlak van defensie. Bovendien komt de beslissing op het ogenblik dat de procedure loopt voor de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Hoe meer dat onze regering kan aantonen dat deze gevechtsvliegtuigen een gebruikswaarde hebben hoe overtuigender het moet overkomen bij de publieke opinie dat deze miljardeninvestering noodzakelijk is.

Nood aan preventie tegen de terreur

Ondertussen wordt er geen werk gemaakt en amper geïnvesteerd in de oproep van de VN enkele weken terug om te investeren in de preventie. Met de publicatie eind 2015 van een Actieplan ter Preventie van Gewelddadig Extremisme wil secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, een antwoord bieden op de te eenzijdig repressieve benadering van de contraterreur. Volgens het plan is er tijdens het jongste decennium te weinig aandacht gegaan naar zowel het aanpakken van de omstandigheden die het terrorisme bevorderen, als naar het respecteren van de mensenrechten en de rechtsstaat in de strijd tegen de terreur. De VN beveelt overheden aan om nationale actieplannen op te stellen die gewelddadig extremisme moeten voorkomen: multidisciplinair en in samenwerking met een brede groep van beleidsmedewerkers en niet-gouvernementele actoren. Het gaat over binnenlandse en buitenlandse maatregelen die naast concrete antiterreurmaatregelen ook tegemoet komen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen op vlak van armoede, onderwijs, gendergelijkheid, werkgelegenheid, (internationale) ongelijkheid, enzovoort. Er moet ook een werkbaar budget voorzien worden om te investeren in deze preventie.

Deze regering doet net het omgekeerde. Ze bespaart op departementen die juist noodzakelijk zijn in de preventieve strijd tegen de terreur, terwijl ze miljoenen verkwist in een luchtoperatie waarvan op voorhand geweten is dat ze contraproductief en gevaarlijk is voor de veiligheid van mensen hier en ter plaatse.


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.