Geslaagde vredesmanifestatie in Gent
2 minuten

  Hoewel de pers heel wat aandacht had voor de one-man show van onze minister van defensie De Crem tijdens de informele defensietop in Gent, was er toch ook heel wat aandacht van de pers voor de activiteiten en de boodschap van de vredesbeweging.

 Hier vindt u een verslag van de voorbije drukke week.
 
 VERS VAN DE PERS: videoreportage van de betoging door Victoria Deluxe!! (onderaan de pagina)

 

Er vond op 21 september een MO*debat plaats in de Centrale rond de centrale thema's van de vredesbeweging: kernwapens in Europa, de verdere militarisering van Europa en de oorlog in Afghanistan. Politici werden er geïnterpelleerd door een panel van 'wijzen'.

Op 22 september was er een happening met muziek en graffiti in het Gentse Keizerpark in het kader van de Vredesweek. Klik hier voor een fotoreportage van Lieve Van Dijck
 
En op 23 september kwamen er een kleine 2000 mensen samen in de straten van Gent voor een kleurrijke vredesmanifestatie. De oproep voor de manifestatie werd getekend door een 50-tal organisaties. Hoewel het parcours van de optocht
buiten het centrum van de Stad gehouden werd, wegens militaire defilé en receptie in het Stadhuis, konden de Europese ministers van defensie niet aan het verhaal van de vredesbeweging ontsnappen. Klik hier voor een fotoreportage (Foto's van Lieve Van Dijck)
  
Op de centrale plaatsen van hun bezoek gingen er grote vredesvlaggen te wapperen: aan het Stadhuis, aan het NTG waar de militaire defilé plaatsvond en op het Sint-Pietersplein waar een deel van de informele vergadering plaatsvond. In de Gentse wijken hangen in totaal een 200-tal vredesvlaggen aan ramen en balkons.   

Tijdens het ontvangst van de ministers in het stadhuis had de Gentse burgemeester het tijdens zijn speech over het belang van een kernwapenvrije wereld en de noodzaak om te werken aan vrede en stabiliteit in de wereld: aan non-proliferatie, wapencontrole en ontwapening.
 
Hieronder vindt u de linken naar de verschillende nieuwsberichten over de vredesmanifestatie tegen de defensietop.
 
AVS                      http://www.avs.be/documenten/video/vrijdag.asx 
VRT                       http://www.deredactie.be/permalink/1.869761 
Radio Centraal (voorbeschouwing op 18/09) http://redactie.radiocentraal.be/Home/?p=903
 
Nog eens hartelijk dank aan alle organisaties en vrijwilligers die zich ingezet hebben om de boodschap van de vredesbeweging luid te doen weerklinken.
 

 


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Thema
Land

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.