Op zaterdag 13 januari -twee dagen voor de trieste mijlpaal van 100 dagen genocide in Gaza- verzamelden zich zo'n 2000 Gentenaars in het centrum om een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te eisen.
De menigte kwam samen aan de Stadshal, waar Gentse Palestijnen een symbolische dans uitvoerden die de standvastigheid van het Palestijnse volk belichaamt, evenals de huidige gruwel waarmee zij worden geconfronteerd.
De 2000 deelnemers aan de mars trokken vervolgens door het historisch centrum van Gent, langs de Korenmarkt, de Sint-Michielsbrug, Korenlei, Jan Breydelstraat, Gravensteen en Kraanlei, met als eindpunt de Vrijdagmarkt.
Tijdens de mars werden krachtige slogans zoals 'Free Palestine' en 'Ceasefire now' geroepen, evenals 'South-Africa thank you, Palestine loves you' - een verwijzing naar de juridische stappen die Zuid-Afrika onderneemt tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ).
Op de Vrijdagmarkt benadrukten verschillende sprekers de humanitaire catastrofe in hun toespraken. De Gentse Coalitie herhaalde de oproep voor sancties tegen Israël, gezien de genocide nu bijna 100 dagen aanhoudt zonder doeltreffende actie vanuit België en de EU om dit geweld te stoppen.
De Gentse singer-songwriter Frederik Sioen deelde een krachtige boodschap van solidariteit en deed een oproep aan alle culturele organisaties en middenveldspelers om duidelijke standpunten in te nemen. Hij roept op tot steun voor organisaties die in de afgelopen maanden onderworpen werden aan een screening (waaronder Vrede vzw), zodat ze niet geïsoleerd komen te staan. Hij benadrukte het belang van het beschermen van het recht op vrije meningsuiting en waarschuwde tegen het ondermijnen van de democratie door organisaties onder "verscherpt toezicht" te plaatsen. "Deze oorlog mag geen strijd zijn die men wil doodknuffelen onder het mom van 'vrede', waarin men vooral als doel heeft ons het zwijgen op te leggen. Het is juist aan onze burgers om aan politiek te doen, omdat de mensen aan de knoppen blijkbaar vergeten zijn dat er zoiets bestaat als menselijke waardigheid." Hij prees ook de recente acties van Hind Aljadid en Laura Tesoro, die tijdens het openingsfeest van het Belgische voorzitterschap van de EU hun solidariteit toonden.
Lamis, een jonge Palestijns-Gentse vrouw, getuigde over de huidige situatie in Gaza. Ze vertelde onder meer hoe haar tachtigjarige grootmoeder er al vijf keer gedwongen werd door Israël om haar huis te verlaten.
In de Gazastrook werden de afgelopen drie maanden al meer dan 10.000 kinderen gedood. Toen twee Palestijnse kinderen na de mars het woord namen om ook hun lot te benadrukken, was dat een zeer aangrijpend moment.
De mars werd vreedzaam afgesloten met Palestijnse liederen en een sterk gevoel van samenhorigheid.
De coalitie is verheugd om zoveel steun te mogen ontvangen van de Gentenaars en beraadt zich over komende acties.
Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de actie.
Georganiseerd door de Gentse Coalitie voor Palestina: Vrede vzw, Palestina Solidariteit, Intal, Labo vzw, EPAJ vzw, Gent zonder Grenzen, Beitna, JongSocialisten, Gents ActiePlatform Palestina, Hart Boven Hard Gent, Karibu Wereldkoor, Gents Kunstenoverleg, Solidarity Network UGent, Comac, Vredesoverleg Gent, Gent Samen Solidair, Masereelfonds, Een Hart voor Vluchtelingen, Victoria Deluxe, Middle East and North Africa Research Group UGent, LEF Links Ecologisch Forum, Pax Christi, SAP en Splinter vzw.
Voor meer informatie over de coalitie en volgende acties, raadpleeg onze website.
Contact: Bastien Willemot - GhentCoalitionPalestine@gmail.com - +32 478 73 30 42