Image
banner
Waarom voetbal en politiek wel degelijk met elkaar verbonden zijn, meneer Vanhaezebrouck
Actieverslag
4 minuten

Op woensdagavond 21 februari organiseerde de Gentse Coalitie voor Palestina onder de Stadshal een informele solidariteitsactie voor Gaza in het kader van de Europese voetbalwedstrijd van KAA Gent tegen de Israëlische ploeg Maccabi Haifa. De coach van KAA Gent, Hein Vanhaezebrouck, beweerde voorafgaand aan deze confrontatie dan wel dat voetbal en politiek niets met elkaar te maken hebben, maar de geschiedenis leert ons het tegendeel.

In deze tijden is het onaanvaardbaar om te doen alsof er niets aan de hand is en gewoon te voetballen tegen een ploeg van een land dat genocide aan het plegen is. Daarom organiseerde de Gentse Coalitie voor Palestina een tweedelige actie: één in de aanloop naar de match en één op de dag dat die werd gespeeld. 

We wilden vooral het contrast benadrukken tussen de 'business as usual' van voetbalwedstrijden tegen Israëlische teams en de harde realiteit in Palestina.

In de aanloop naar de match lanceerde de Coalitie een open brief gericht aan KAA Gent en de nationale en internationale voetbalbonden. We riepen het publiek op om de brief te ondertekenen en KAA Gent, de Belgische voetbalbond, de UEFA en de FIFA op te roepen om een standpunt in te nemen. Uiteindelijk verzamelden we meer dan 700 handtekeningen. 

Op de avond van de match organiseerden we een symbolische solidariteitsactie onder de Gentse Stadshal. We deelden flyers uit met informatie over de actuele situatie in Gaza en over de manier waarop sport, voetbal en cultuur worden beïnvloed door de oorlog. 

Voorbijgangers werden uitgenodigd om een bal te komen trappen in ons doel met het opschrift “Stop genocide”. We trapten een bal tegen zij die de gruweldaden in Gaza bevelen, tegen al degenen die ze plegen, en tegen iedereen die er medeplichtig aan is. Verder plaatsten we een panna-kooi waar mensen een fairplay-minivoetbalwedstrijd konden spelen.

Sport en politiek onlosmakelijk met elkaar verweven

Sport en politiek kunnen niet van elkaar worden gescheiden, en in tijden van onrechtvaardigheid en oorlog kan sport een krachtig instrument zijn voor verandering en solidariteit. Doen alsof er niets aan de hand is in Gaza en voetballen tegen Israëlische teams zonder een statement te maken kan niet. 

Hoewel de coach van AA Gent, Hein Vanhaezebrouck, beweert dat voetbal en politiek geen verband houden, toont de geschiedenis het tegenovergestelde aan. Nelson Mandela gebruikte rugby in een politieke context tijdens de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. Mandela begreep de immense invloed van sport op de samenleving en zag het als een middel om mensen te verenigen, ongeacht hun achtergrond.

Ook olympisch medaillewinnaar en Gentenaar Bashir Abdi deelt de mening dat sport en politiek verbonden zijn. Woensdag zakte hij voor onze actie af naar de Stadshal, waar hij de verzamelde menigte toesprak. Hij stelde dat sport juist positief kan worden gebruikt in een politieke context om mensen, gemeenschappen en landen te verbinden. 

Abdi wees de internationale sportfederaties ook op hun verantwoordelijkheid. "Als er bewijs zou zijn van genocide in een ander land, zou dat land al lang zijn uitgesloten. Net als andere sporters kan ik niet anders dan deelnemen aan internationale competities, zelfs als er Israëlische atleten meedoen. Daarom richten we ons voornamelijk tot de internationale organisaties en bonden”, aldus Abdi.

In Gaza, waar de Palestijnse bevolking al decennia wordt geteisterd door onderdrukking en bezetting, heeft Israël sinds de escalatie van het geweld op 7 oktober niet alleen al bijna 30.000 mensen gedood, maar ook de civiele infrastructuur vernietigd, waaronder stadions en sportpleintjes. Onder de dodelijke slachtoffers van de oorlog in Gaza vindt men de coach van Palestina's olympisch voetbalteam, Hani el-Masdar, en verschillende voetballers, technische stafmedewerkers en scheidsrechters. Israël heeft het Al Yarmouk-voetbalstadion zelfs getransformeerd tot gevangenis en martelkamer.

Dubbele standaard

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde eind januari dat alle landen er alles aan moeten doen om te voorkomen dat Israël genocide pleegt tegen de Palestijnen. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties hebben Israël schuldig bevonden aan apartheid. In het licht van deze gruwelijke feiten kunnen we niet doen alsof er niets aan de hand is. Voetballen zonder aandacht te schenken aan de realiteit in Gaza zou ingaan tegen de fundamentele waarden van solidariteit en rechtvaardigheid.

Dat het zeker mogelijk is om een statement te maken in de sport bewijst de behandeling van Rusland nadat het Oekraïne was binnengevallen. Russische ploegen werden onmiddellijk verbannen uit allerlei internationale competities. In het geval van Israël wordt er in de sportwereld zelfs niet verwezen naar het bloedbad dat het aanricht in Gaza.   

Er moet een einde komen aan de dubbele standaard, en er moet gerechtigheid komen voor de Palestijnen. Zowel AA Gent als de internationale sportfederaties moeten dringend hun ogen openen en het belang van sport in deze context erkennen. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en alles doen wat in hun macht ligt om bij te dragen aan een duurzaam staakt-het-vuren en een einde aan de Gaza-genocide!


Iets fouts of onduidelijks gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

Campagne

In de huidige context van escalerend geweld in Israël/Palestina verenigen we ons in solidariteit met het Palestijnse volk. We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en een rechtvaardige vrede in de regio. Door middel van deze campagnepagina willen we bewustzijn creëren, steun vergaren en actie ondernemen met dit doel voor ogen.

Basisinfo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.